Ameriška in britanska vlada s sankcijami proti mediju, ki zbira denar za Hamas

Svet 27. Mar 202408:04 > 20:19 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška in britanska vlada sta uvedli sankcije proti mediju Gaza Now zaradi zbiranja sredstev v podporo gibanju Hamasu. Medtem se izraelski napadi na Gazo nadaljujejo.

Vladi ZDA in Velike Britanije sta danes objavili sankcije proti dvema osebama in trem podjetjem, povezanim s priljubljenim medijskim kanalom Gaza Now, zaradi zbiranja sredstev v podporo gibanju Hamasu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sankcije pomenijo zamrznitev premoženja v ZDA in Veliki Britaniji.

Ministrstvo za finance ZDA je sporočilo, da sta Gaza Now – katerega priljubljen kanal Telegram ima več kot 1,8 milijona sledilcev in njegov ustanovitelj Mustafa Ayash začela zbirati sredstva za Hamas po napadu na Izrael 7. oktobra lani.

“Ministrstvo za finance si še naprej prizadeva zmanjšati zmogljivost financiranja terorističnih dejavnosti Hamasa, vključno s spletnimi kampanjami za zbiranje sredstev, katerih namen je usmerjanje denarja skupini,” je izjavil namestnik finančne ministrice ZDA za terorizem in finančno obveščevalno dejavnost Brian Nelson.

ZDA so uvedle še sankcije proti Aozmi Sultani, direktorici dveh podjetij, ki bi naj družbi Gaza Now namenila več tisoč dolarjev in jo oglaševala kot partnerja med skupnim zbiranjem sredstev kmalu po napadu na Izrael.

“Vlada Združenega kraljestva je napovedala popolno zamrznitev sredstev dveh posameznikov, ki sta osumljena finančne podpore Gaza Now – tiskovni agenciji, ki promovira teroristični skupini Hamas in Palestinski islamski džihad,” je v izjavi sporočilo britansko finančno ministrstvo, navaja AFP.

Izraelski napadi na gazo se nadaljujejo

Medtem Izrael še naprej kljubuje v ponedeljek sprejeti resoluciji Varnostnega sveta ZN z zahtevo po takojšnji prekinitvi v Gazi. Ponoči so tako izraelske sile nadaljevale silovito obstreljevanje vzdolž palestinske enklave in ubile najmanj 66 ljudi.

Zračni napad na Rafo
Zračni napad na Rafo (Foto: PROFIMEDIA)

O smrtnih žrtvah lokalne zdravstvene oblasti poročajo tudi iz Rafe na skrajnem jugu Gaze. Mesto, kjer se nahaja okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, je bilo tarča več zračnih napadov. V napadu na dve hiši so bile ubite najmanj tri osebe, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izrael je v nasprotju z zahtevo v resoluciji ZN nadaljeval z napadi tudi drugod po enklavi. V mestu Gaza, kjer izraelski vojaki še naprej oblegajo bolnišnico Al Šifa, je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP slišati številne eksplozije, o napadih so poročali tudi iz begunskega taborišča Džabalija.

Izraelske sile so izvedle racijo in zajele več ljudi tudi v bolnišnici Naser v Han Junisu. V tem mestu na jugu palestinske enklave je bilo v zračnem napadu v torek zvečer ubitih še 12 ljudi, vključno z več otroki, navaja katarska televizija Al Džazira.

Ponedeljkova resolucija, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Na glasovanju so jo podprle vse članice razen ZDA, ki so se vzdržale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje