Plenković z Domovinskim gibanjem podpisal koalicijski dogovor

Svet 16. Maj 202412:23 > 19:47 0 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier, predsednik stranke HDZ in mandatar za sestavo nove vlade Andrej Plenković ter predsednik skrajno desnega Domovinskega gibanja (DP) Ivan Penava sta danes podpisala koalicijski dogovor, ki definira sodelovanje njunih strank v novi vladi. Z izvolitvijo Gordana Jandrokovića na mesto predsednika pa se je konstituiral tudi 11. sklic hrvaškega sabora. Politik iz vrst vladajoče HDZ je tako še tretjič prevzel vodenje hrvaškega parlamenta.

Hrvaški premier Andrej Plenković in Ivan Penava sta dogovor podpisala mesec dni po parlamentarnih volitvah. Po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina ob tem nista podala nobene izjave. “Vse boste izvedeli jutri,” je na kratko sporočil Plenković.

Jandroković znova izvoljen za predsednika sabora

Pred podpisom se je danes konstituirala tudi nova sestava hrvaškega sabora, ki mu bo znova predsedoval Gordan Jandroković iz vrst HDZ. Prejel je 144 glasov za in šest glasov proti. Konstitutivno sejo je sklical predsednik Hrvaške Zoran Milanović, ki ga danes ni bilo v parlamentu. Poslanci so nato sprejeli novelo zakona o vladi, ki jo je že podpisal predsednik države Milanović in naj bi bil še nocoj objavljen v uradnem listu. Hrvaški sabor naj bi tako v petek glasoval o imenovanju vlade.

V tretji vladi pod vodstvom Plenkovića bo 18 ministrstev, dve več kot doslej. Ustanavljata se novi ministrstvi, in sicer za demografijo in priseljevanje ter ministrstvo za trajnostni razvoj, ki je doslej spadalo pod resor za gospodarstvo. Plenković po podpisu sporazuma med HDZ in DP ni želel razkriti imen ministrov iz vrst HDZ. Penava pa je sporočil, da bo imela stranka Domovinsko gibanje (DP) v vladi tri resorje. Ministrstvo za gospodarstvo bo vodil Ante Šušnjar, ministrstvo za kmetijstvo Josip Dabro, ministrstvo za demografijo pa Ivan Šipić.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković
Gordan Jandrokovič tretjič predsednik sabora (Foto: Robert Anić/PIXSELL/BOBO)
Gordan Jandroković Gordan Jandroković
Gordan Jandrokovič tretjič predsednik sabora (Foto: Robert Anić/PIXSELL/BOBO)

HDZ je na aprilskih parlamentarnih volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, bolj skrajno desno Domovinsko gibanje, ki bo z njimi oblikovalo novo vlado pod vodstvom dosedanjega premierja Plenkovića, pa skupaj s partnerji 14. Plenković je prejšnji teden predsedniku Milanoviću predal 78 podpisov poslancev, s čimer je dokazal, da uživa zaupanje večine poslancev v 151-članskem saboru. Podpise je prispevalo 61 poslancev HDZ, 12 od 13 poslancev desnega Domovinskega gibanja (DP), Vesna Vučemilović, ki je minuli teden zapustila skrajno desne Hrvaške suvereniste, ter štirje predstavniki narodnih manjšin od osmih.

V sabor so se uvrstili tudi levosredinska koalicija z SDP na čelu z 42 poslanci, konservativni Most in Hrvaški suverenisti z 11 in levo-zeleni Zmoremo! z desetimi. Petodstotni parlamentarni prag so prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema poslanskima mandatoma ter Fokus z enim. Med poslanci v novem sklicu hrvaškega sabora bo tudi pripadnica slovenske manjšine na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora, ki je poslanka največje opozicijske stranke SDP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!