Je Navalni na poti v najstrožjo rusko kazensko kolonijo?

Svet 15. Dec 202318:16 0 komentarjev
Aleksej Navalni
Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS

Ruski mediji poročajo, da so Alekseja Navalnega premestili v drug ruski zapor. Njegovi sodelavci pričakujejo, da bo premeščen v najstrožjo kazensko kolonijo.

Ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega so premestili v zapor v drugem delu Rusije, kam, pa bodo v skladu z zakonodajo sporočili, ko bo tja prispel, so danes poročali ruski mediji, ki so navedli odločitev sodišča. Sodelavci Navalnega, ki ga niso videli od 6. decembra, pričakujejo, da ga bodo premestili v najstrožjo kazensko kolonijo.

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je danes na omrežju X sporočila, da je sodišče odvetnika Navalnega obvestilo, da ni več v Vladimirski regiji, kjer je bil doslej zaprt v kazenski koloniji Melehovo 235 kilometrov vzhodno od Moskve. Kam so ga premestili, ne vedo, iz kazenske kolonije pa so ga odpeljali 11. decembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novic o Navalnem ni že deset dni

Poudarila je, da novic o Navalnem nimajo že od 6. decembra, ko ga je nazadnje videl odvetnik, zato so nedavno tudi sprožili preplah. Pričakujejo, da ga bodo premestili v kazensko kolonijo z najstrožjim režimom.

Ruski dnevnik Kommersant je poročal, da je sodišče, ki je obravnavalo pritožbo Navalnega zaradi razmer v kazenski koloniji, danes sporočilo, da so Navalnega odpeljali iz kolonije v skladu s razsodbo moskovskega sodišča 4. avgusta, ki je danes stopila v veljavo.

Sodišče ga je takrat obsodilo na 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom zaradi ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar zanika. V teh kolonijah, v katerih so zaprti obsojeni na dosmrtni zapor in najnevarnejši zaporniki, velja najstrožji režim ruskega zaporniškega sistema.

Pred tem je bil 47-letni politik in oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina že obsojen na devet let zapora zaradi kršenja pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

Aleksej Navalni
Foto: PROFIMEDIA

Zaporniki ponavadi premeščeni z vlaki v več etapah

V največji državi na svetu sicer zapornike običajno premeščajo z vlaki v več etapah, tako da pot traja več tednov, v tem obdobju pa svojci in odvetniki o njih ne morejo dobiti nobenih informacij.

Ruske oblasti so Navalnega prijele januarja 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga pozdravili po smrtno nevarni zastrupitvi v Rusiji, za katero je krivil Putina. Doslej je kazen prestajal v kazenski koloniji v Vladimirski regiji, kjer so ga pogosto zaprli v samico zaradi domnevnega kršenja pravil.

V začetku decembra so ruske oblasti proti karizmatičnemu protikorupcijskemu aktivistu sprožile nov sodni postopek zaradi vandalizma, za kar bi ga lahko obsodili še na tri leta zapora.

Premestitev v času predvolilne kampanje

Do njegove premestitve v najstrožji zapor sicer prihaja v času predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo za peti predsedniški mandat znova potegoval tudi Putin.

Sodelavec Navalnega Leonid Volkov je pred dnevi ocenil, da je premestitev posledica odločitve Kremlja, saj Putin ne želi, da bi se pred volitvami slišal glas Navalnega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!