Joe Biden gre po nov predsedniški mandat. Bomo priča ponovitvi boja s Trumpom?

Svet 25. Feb 202312:06 3 komentarji
joe biden, donald trump
Donald Trump in Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

V intervjuju za ameriško televizijo ABC je aktualni ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da se je pripravljen ponovno potegovati za predsedniški mandat. Očitke, da je za drugi mandat prestar, je Biden označil za legitimne, vendar naj to ne bi bil dejavnik pri njegovem odločanju. Glede na to, da je svojo namero po kandidaturi bolj kot ne že naznanil tudi Donald Trump, bi lahko bili na volitvah leta 2024 priča ponovitvi volilnega boja iz leta 2020.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petkovem intervjuju za ameriško televizijo ABC News dejal, da se namerava potegovati za drugi predsedniški mandat, a tudi nakazal, da bi kandidaturo lahko napovedal šele čez nekaj časa.

“Moj namen je bil že od začetka, da kandidiram. Vendar je preveč drugih stvari, ki jih moramo dokončati v bližnji prihodnosti, preden začnem s kampanjo,” je povedal v pogovoru v Beli hiši, ki ga je televizija objavila na svoji spletni strani.

Z 80 leti je Biden najstarejši predsednik ZDA na položaju v zgodovini države. Vprašanja o njegovi starosti, ki so ga spremljala že med volilno kampanjo leta 2020, se nadaljujejo tudi med njegovim predsednikovanjem.

V pogovoru za ABC News je ocenil, da so vprašanja o njegovi starosti legitimna, saj bi bil v primeru vnovične izvolitve star 82 let, da pa to ni dejavnik pri njegovem odločanju o vnovičnem potegovanju za položaj. “Povsem legitimno je, da se to sprašujejo. Lahko jim samo rečem, glejte me,” je dejal.

Če se bo Biden odločil za kandidaturo, bi lahko bili na predsedniških volitvah leta 2024 priča ponovitvi volilnega dvoboja iz leta 2020, ko mu je nasproti stal takratni predsednik Donald Trump. Ta je svojo namero po kandidaturi bolj kot ne že naznanil, v republikanskih vrstah pa je uradno kandidaturo napovedala nekdanja guvernerka Južne Karoline in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley. Kot potencialna kandidata se omenja še guvernerja Floride Rona DeSantisa in nekdanjega podpredsednika Mika Pencea. O kandidaturi naj bi resno razmišljal tudi nekdanji državni sekretar Mike Pompeo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje