Joe Biden Izraelu spet odobril orožje brez privolitve kongresa

Svet 30. Dec 202315:44 2 komentarja
Izraelski vojak, GAza
Izraelski vojak (Foto: REUTERS)

Ameriška vlada je že drugič ta mesec Izraelu odobrila dobavo orožja v vrednosti skoraj 133 milijonov evrov, a brez odobritve kongresa.

To je že drugič ta mesec, da je predsednik Joe Biden odobril dobavo orožja Izraelu, ki je v vojni s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, ne da bi pred tem pridobil privoljenje kongresa, poročajo tuje tiskovne agencije. Vrednost nove pošiljke je 148 milijonov dolarjev (133 milijonov evrov).

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je odobril prodajo vžigalnikov, nabojev in druge opreme, potrebne za delovanje 155-milimetrskih topniških izstrelkov, ki jih je pred tem pridobila vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. To je storil v okviru izredne določbe, ki dopušča prodajo brez predhodne odobritve kongresa.

Blinken je ugotovil, da obstaja nujnost izraelskih obrambnih potreb, ki zahtevajo takojšnjo prodajo orožja vladi Izraela, s čimer se je odrekel običajni zahtevi za odobritev kongresa, je včeraj sporočila pristojna ameriška agencija za obrambno-varnostno sodelovanje. Kot so pojasnili, gre za interese nacionalne varnosti ZDA.

Oznaka nujno pomeni, da prodaja orožja ni predmet predhodne odobritve zakonodajalcev, kot je običajno v primerih prodaje orožja tujim državam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podoben način je State Department zaobšel kongres že v začetku meseca, ko je odobril prodajo tankovskega streliva Izraelu, ki se bori proti Hamasu na območju Gaze, potem ko so pripadniki gibanja 7. oktobra izvedli smrtonosne napade na izraelsko ozemlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje