Biden: Putin se je odločil napasti, tudi Kijev

Svet 18. Feb 202223:12 > 02. Mar 2022 15:49 4 komentarji
joe biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je imel danes pogovor s transatlantskimi zavezniki, po katerem so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nadaljevanja kopičenja ruskih sil na meji z Ukrajino in ponovno potrdili trdno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. Pogovor je trajal 45 minut. Po pogovoru z zavezniki je ameriški predsednik stopil pred kamere ter dejal, da je prepričan, da bo Rusija v prihajajočih dneh napadla Ukrajino.

Bela hiša je sporočila, da so govorili o nadaljnji gospodarski pomoči Ukrajini. Napovedali so nadaljevanje diplomatskih prizadevanj za zmanjšanje napetosti, vmes pa so še naprej pripravljeni za hitre in usklajene gospodarske ukrepe, če bo Rusija nadaljevala konflikt. Telefonskega pogovora so se poleg Bidna udeležili poljski predsednik Andrzej Duda, francoski predsednik Emmanuel Macron, romunski predsednik Klaus Iohannis, nemški kancler Olaf Scholz, britanski premier Boris Johnson, italijanski premier Mario Draghi, kanadski premier Justin Trudeau, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Podoben pogovor v tem formatu je sicer potekal že pred tednom dni.

Ameriški predsednik je po pogovoru z voditelji na novinarski konferenci v Beli hiši predstavil podrobnosti pogovora. Biden je med drugim dejal, da je prepričan, da se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil napasti Ukrajino, med drugim tudi Kijev. “Od tega trenutka dalje sem prepričan, da je sprejel končno odločitev,” je Biden povedal novinarjem v Beli hiši. Pred tem je sicer ameriški predsednik poudarjal, da se prizadevanja za zmanjšanje napetosti med Ukrajino in Rusijo nadaljujejo.

Pojasnil je, da Združene države Amerike svojih vojakov na obmejno območje ne bodo poslale, vendar bodo tamkajšnje vojake še naprej podpirali. Zagotovil je, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale vojakov, so pa odločene braniti vsak centimeter ozemlja držav v zvezi Nato. Po besedah Bidna Putin za napad na Ukrajino sicer ne namerava uporabiti jedrskega orožja. V nastopih v zadnjem mesecu pa je Biden namigoval na to, da so bila Putinova razmišljanja skrivnost skoraj za vse in da so bili glede stališč ruskega predsednika v temi tudi njegovi najbližji svetovalci.

“Zahod je združen in enoten”

Ameriški predsednik Biden je sicer vnovič Rusijo opozoril na morebitne posledice, če napade Ukrajino in dejal, da še ni prepozno za umiritev razmer in vrnitve za pogajalsko mizo. “Dejstvo ostaja. ZDA in naši zavezniki ter partnerji bomo podpirali Ukrajince. Rusija bo odgovorna za svoja dejanja. Zahod je združen in enoten. Pripravljeni smo uvesti stroge sankcije zoper Rusijo, če bo ta še naprej napadala,” je posvaril in pozval Rusijo k diplomaciji.

Biden je še dodal, da se je Rusija strinjala za srečanje med ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrom. Srečanje naj bi se odvilo 24. februarja.
“Če pa bo Rusija izvedla vojaški napad pred tem datumom, bo jasno, da so si zaprli vrata z diplomacijo,” je povedal. “Izbrali si bodo vojno in za to bodo plačali visoko ceno. Ne samo zaradi sankcij, ki bodo uvedene proti Rusiji, temveč tudi zaradi ogorčenja preostalega sveta,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje