Joe Biden priznal, da je “zamočil”. Pa se bo tudi umaknil?

Svet 04. Jul 202419:16 6 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je priznal, da je v predsedniškem soočenju prejšnji teden "zamočil", svoj medel nastop proti Donaldu Trumpu pa označil za napako. A vztraja: "Nihče me ne bo izrinil." Vse več pomislekov medtem prihaja tudi iz vrst kolegov demokratov, kljub temu pa so vodilni guvernerji iz njegove stranke njegovo kandidaturo soglasno podprli.

Predsednik ZDA Joe Biden je priznal, da je v prvem predsedniškem soočenju “zamočil”, poroča britanski BBC. Svoj nesuveren in jecljajoč nastop v debati z Donaldom Trumpom je v intervjuju za radijsko postajo v Wisconsinu označil za napako, a ob tem Američane prosil, naj ga namesto po 90-minutni debati sodijo po njegovih treh letih in pol v Beli hiši.

81-letni Biden je obljubil, da kljub kritikam ostaja v predsedniški bitki. “Sem kandidat Demokratske stranke. Nihče me ne bo izrinil. Ne odhajam,” je po informacijah BBC dejal v telefonskem klicu svoji ekipi.

Svoje pomisleke o predsednikovem zdravju so po poročanju Guardiana danes izrazili tudi vodilni demokratski guvernerji, a je po sestanku z Bidnom več kot 20 guvernerjev vendarle soglasno podprlo njegovo kandidaturo.

Zgolj dan prej, v sredo, so v javnost sicer pricurljale informacije časnika The New York Times, da naj bi Biden zaradi klavrnega nastopa v soočenju – in kritik, ki jih je ta sprožil – razmišljal o izstopu iz bitke za ameriškega predsednika.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Po medlem nastopu je ameriški predsednik sicer razkril, da si je pred debato na pleča naložil preveč obveznosti v različnih delih sveta, potovanja pa da so ga izčrpala – priznal je, da je na debati skoraj zaspal. Po poročanju CNN je Bidna le nekaj dni po soočenju pregledal tudi njegov osebni zdravnik.

Ameriška javnost se je obenem spraševala, ali bi lahko Bidna kot kandidatka demokratov na novembrskih volitvah zamenjala njegova podpredsednica Kamala Harris, vendar je Biden po poročanju BBC tudi ta ugibanja zavrnil: “Naj to povem najbolj jasno in preprosto kot lahko: jaz kandidiram.”

Demokrate seveda najbolj skrbi to, da bodo zaradi neprepričljivega kandidata izgubili na volitvah, čemur pritrjujejo tudi trenutne javnomnenjske ankete v ZDA. V sredo objavljeni rezultati ankete, ki jo je New York Times izvedel tik po soočenju, je pokazala doslej največje vodstvo Trumpa pred Bidnom, in sicer za šest odstotnih točk. Tudi anketa CBS je pokazala, da ima Trump prednost pred nasprotnikom v za zmago ključnih zveznih državah, poroča BBC.

Neobetavnim napovedim navkljub pa Biden in njegovi predstavniki ostro zanikajo kakršnakoli ugibanja o njegovem umiku ter še naprej zatrjujejo, da je Biden “predan temu, da 5. novembra že drugič zapored premaga Trumpa”, še piše BBC.

Fizično stanje 81-letnega Bidna je razlog za skrb že mesece, po prvem soočenju s protikandidatom Donaldom Trumpom prejšnji teden pa so se zaradi Bidnovega zaspanega in defenzivnega nastopa pojavili še večji dvomi o njegovi sposobnosti za opravljanje funkcije. Trenutnega predsednika so k umiku kandidature pozvali tako nekateri od najvidnejših ameriških demokratov kot uredniški odbor slovitega ameriškega časopisa The New York Times.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje