Jordanija ponovno odprla mejo z Zahodnim bregom

Svet 10. Sep 202414:58 0 komentarjev
Meja med Jordanijo in Zahodnim bregom
Foto: PROFIMEDIA

Jordanija je nedeljskem napadu jordanskega državljana, ki je ubil tri izraelske stražarje, ponovno odprla mejni prehod z Zahodnim bregom. Zaenkrat naj bi bil sicer prehod odprt le za potnike, ne pa za tovorni promet.

Jordanija je danes odprla mejni prehod z Zahodnim bregom, ki ga je zaprla po tem, ko je v nedeljo jordanski državljan tam ubil tri izraelske stražarje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na izraelske stražarje se je zgodil na mostu kralja Huseina oz. Allenbyjevem mostu, ki ločuje Jordanijo in okupirani Zahodni breg. Jordanski voznik tovornjaka je tam streljal na izraelske stražarje, ki niso pripadali niti vojski niti policiji, in tri ubil, nato pa tudi sam padel pod streli izraelskih vojakov.

Po napadu so jordanske oblasti mejni prehod zaprle.

Meja med Jordanijo in Zahodnim bregom
Foto: PROFIMEDIA

Anonimni vir v jordanski varnostni službi je povedal, da je Jordanija danes prehod odprla za potnike, še naprej pa je zaprt za tovorni promet. Prehod je za Palestince na Zahodnem bregu sicer edini mednarodni mejni prehod, ki jim omogoča, da brez vstopa na izraelsko ozemlje odidejo z Zahodnega brega, ki ga Izrael zaseda od leta 1967.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedeljski napad obsodil in napadalca označil za “zavržnega terorista, navdahnjenega z morilsko ideologijo”, ki jo po njegovih besedah spodbuja Iran.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas za napad ni prevzelo odgovornosti, a ga je pohvalilo, češ da potrjuje, da arabski narodi zavračajo okupacijo, njene zločine in težnje v Palestini in Jordaniji.

V Jordaniji danes potekajo parlamentarne volitve in v ospredju volilne kampanje so bile prav zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu, še posebej vojna v Gazi. Izraelska vojaška ofenziva na območju Gaze po vdoru Hamas v Izrael 7. oktobra lani je razjezila številne jordanske volivce, od katerih jih je približno polovica palestinskega rodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!