V napadu na oporišče ZDA umrli trije vojaki, Biden napoveduje povračilne ukrepe

Svet 28. Jan 202418:28 5 komentarjev
ameriška vojska
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriško vojaško oporišče v Jordaniji je bilo tarča napada z dronom. V napadu so umrli trije vojaki, še 25 pa jih je bilo ranjenih. Predsednik ZDA Joe Biden je v izjavi zatrdil, da so napad izvedle skrajne skupine, ki uživajo podporo Irana, ter napovedal povračilne ukrepe. Vojaške baze ZDA so od Hamasovega napada na Izrael pogoste tarče napadov, prvič pa so v njih življenje izgubili ameriški vojaki.

V napadu z dronom so bili v vojaškem oporišču v Jordaniji ubiti trije ameriški vojaki, še 25 je bilo ranjenih, je danes sporočila ameriška vojska.

Napad se je glede na navedbe osrednjega poveljstva ameriške vojske (CENTCOM) zgodil v oporišču na severovzhodu Jordanije, blizu meje s Sirijo. “Čeprav še vedno zbiramo dejstva o tem napadu, vemo, da so ga izvedle skrajne militantne skupine, ki uživajo podporo Irana in delujejo v Siriji in Iraku,” je v izjavi sporočil predsednik Joe Biden in dodal, da se s soprogo Jill pridružujeta družinam in prijateljem padlih, ki žalujejo za umrlimi v “podlem in popolnoma nepravičnem napadu”.

Napovedal je tudi povračilne ukrepe. “Ne dvomite – od krivcev bomo terjali odgovornost, ko in kakor bomo sami izbrali,” je dodal v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Jordanija je sicer v odzivu zatrdila, da se napad ni zgodil na njenem ozemlju. Kot je sporočil tiskovni predstavnik vlade Muhanad Mubaidin, je bilo tarča vojaško oporišče Al Tanf v Siriji, blizu meje, kjer so ameriške sile nameščene v okviru mednarodne koalicije proti džihadistom.

Gre za prve smrtne žrtve med ameriški vojaki v regiji, odkar se na območju po napadu islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra močno razplamtevajo napetosti. Ameriške baze so sicer že bile tarče napadov, a doslej Washington še ni poročal o žrtvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje