Julija Navalna: Ne moremo zapreti oči in izbrisati Rusije

Slovenija 02. Sep 202417:59 2 komentarja
Julija Navalna na BSF
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ob prejemu nagrade ugledne partnerice Blejskega strateškega foruma je Julija Navalna zbranim očitala pomanjkanje jasne strategije glede Rusije in politikom predlagala, kako bi bila videti demokratična in svobodna Rusija, kakršno si želi sama. "Vprašala bi vas preprosto vprašanje: kaj je strategija Evropske unije glede Rusije? Ne trenutni ukrepi, sankcije, prepovedi, regulacije, temveč strategija. Kako ta zveni? Kratko in jedrnato: jo je mogoče definirati v treh ali štirih stavkih? Zdi se mi, da takšna strategija trenutno ne obstaja. To je velika težava," je na Bledu dejala Navalna.

Julija Navalna, vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je na Blejskem strateškem forumu (BSF), ki poteka danes in jutri, prejela nagrado ugledne partnerice BSF. Ob prejemu nagrade, ki ji jo je podelil slovenski premier Robert Golob, je zbranim politikom očitala pomanjkanje jasne strategije glede Rusije.

“Aleksej Navalni, moj mož, ki ga je Putin pred šestimi meseci ubil, je pogosto pravil: ‘Nikoli ne izgubi pogleda na širšo sliko.’ Imel je izjemno sposobnost videti širšo sliko; ustvarjati vizijo prihodnosti in jo predstaviti na način, ki je bil vsem razumljiv; navdihovati druge s svojo idejo in tako se je rodila njegova vizija čudovite Rusije prihodnosti: mirne, demokratične države, ki bo nedvomno premagala Putinov režim. Toda kako to doseči? Od kod? Vprašala bi vas preprosto vprašanje: kaj je strategija Evropske unije glede Rusije? Ne trenutni ukrepi, sankcije, prepovedi, regulacije, temveč strategija. Kako ta zveni? Kratko in jedrnato: jo je mogoče definirati v treh ali štirih stavkih? Zdi se mi, da takšna strategija trenutno ne obstaja. To je velika težava,” je dejala.

Julija Navalna na BSF
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Vidimo mnogo mnenj, a ne vidimo strategije,” je bila kritična, in sicer priznala, da je s toliko mnenji kompromis težek, a da je delo politikov prav sprejemanje kompromisov.

“Rusija bo del evropske prihodnosti, ne glede na to, kakšna bo. Ne glede na to, kakšna bo ruska prihodnost, bo povezana z evropsko. Ne moremo zapreti oči in izbrisati Rusije. Žal ne moremo zapreti oči in izbrisati Putinovega režima,” je še poudarila in povedala, da morajo ustvariti načrt in mu slediti ter ustvariti strategijo za Rusijo v sodelovanju z rusko civilno družbo, ki nasprotuje Putinu:

“Kako bi ta strategija zvenela? Rusija lahko in bi morala postati demokratična evropska država znotraj svojih mednarodno priznanih meja. To se ne bo zgodilo, dokler oblast uzurpira Putin in njegov kriminalni režim. Skupaj z rusko civilno družbo se moramo boriti, da odstranimo te ovire na poti do miru in svobode.”

Nadaljevala je: “Zveni preprosto, a ne? Strategija ne bi smela zveneti zapleteno, morala bi biti jasna v tem, kaj storiti in česa ne.” Kot primere, kaj storiti, je Navalna navedla podporo ruski civilni družbi, ruskim neodvisnim medijem in zagovornikom človekovih pravic; postaviti jasno ločnico med Putinom in Rusijo; podpirati pravico Ukrajine do tega, da se brani.

“Najti moramo kompromis glede tega, kakšno Rusijo želimo videti po Putinu. Ko se bomo strinjali o tem, bo lažje sprejemati taktične odločitve, te bodo bolj učinkovite in prihodnost, proti kateri stremimo, bo prispela mnogo prej. Storimo to skupaj,” je ob bučnem aplavzu sklenila Navalna.

Tanja Fajon in Julija Navalna na Blejskem strateškem forumu
Tanja Fajon in Julija Navalna na Blejskem strateškem forumu (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Navalna je po smrti soproga, ki je umrl 16. februarja v zaporu na skrajnem severu Rusije, obljubila nadaljevanje njegovega dela. Med drugim je med predsedniškimi volitvami v Rusiji marca letos, na katerih si je dolgoletni predsednik Vladimir Putin zagotovil že peti mandat, pozivala k množičnim protestom.

Z Navalno se je danes srečala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Prek družbenega omrežja X je sporočila, da sta imeli “zelo dober pogovor”, čemur je v svoji objavi nato pritrdila tudi predsednica.

BSF, ki je danes odprl svoja vrata, poleg Navalne gosti več zvenečih imen: zbrane sta danes nagovorila že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar OZN Antonio Guterres, foruma pa se bo udeležil svetovni šahovski velemojster in politični aktivist Gari Kasparov ter tudi mnogo evropskih ministrov in državnih sekretarjev.

Še posebej je razburilo vabilo izraelski političarki Cipi Livni, ki ga je Pirc Musar ob prihodu na Bled komentirala z besedami, da izbira gostje ni bila najbolj posrečena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje