V ruskem zaporu umrl Putinov kritik Aleksej Navalni

Svet 16. Feb 202412:33 > 19:40 53 komentarjev
Aleksej Navalni
Shamil Zhumatov/REUTERS

Umrl je Aleksej Navalni, sicer velik nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je sporočila ruska zvezna služba za zapore. V zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije je preživljal 19-letno zaporno kazen. Putin je bil po navedbah Kremlja o njegovi smrti že obveščen. Medtem je Kremelj obsodil, kot so ga označili, "histeričen" odziv Zahoda na smrt Navalnega. Nanjo sta se že odzvali tudi njegova žena in mama.

Danes je po poročanju tujih medijev umrl Aleksej Navalni. Po navedbah ruske zvezne službe za zapore naj bi se Navalni med sprehodom sprva slabo počutil, nato pa izgubil zavest. Zdravniki so mu nudili nujno medicinsko pomoč, a ga niso uspeli rešiti. “Reševalci, ki so prispeli v zapor, so nadaljevali z oživljanjem, ki ga je že izvajalo medicinsko osebje v koloniji. Nadaljevali so več kot pol ure,” je za rusko tiskovno agencijo Interfax sporočila bolnišnica v mestu Labitnangi.

Vzrok smrti še ugotavljajo, po neuradnih informacijah ruskih medijev pa naj bi šlo za srčni zastoj. Ruski preiskovalni odbor je sprožil preiskavo smrti.

Okrožno sodišče v mestu Vladimir je medtem sporočilo, da se Navalni med četrtkovo sodno obravnavo, ki je potekala prek videopovezave, ni pritoževal nad zdravjem. Neodvisni ruski mediji so tudi objavili posnetek sojenja, na katerem je bil Navalni po njihovem poročanju videti zadovoljen in zdrav, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil po navedbah kremeljskega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova o njegovi smrti že obveščen, poroča Reuters.

Ekipa Navalnega po drugi strani ni bila obveščena o njegovi smrti, je potrdila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. “Aleksejev odvetnik zdaj leti v Harp, kjer je njegova zaporniška kolonija,” je še zapisala v objavi na družbenih omrežjih.

Navalni je bil sicer eden najbolj znanih kritikov ruskega predsednika. Zaslovel je s svojim političnim udejstvovanjem, ko je z obsežnimi preiskavami korupcije in s kandidaturo za moskovskega župana Putinu predstavljal veliko grožnjo, je poročal Sky News.

Njegova ekipa je Kremelj leta 2020 obtožila, da je Navalnega zastrupila, ko je ta na letu iz Sibirije v Moskvo hudo zbolel. V komi so ga tedaj prepeljali v Berlin. Kremelj je obtožbe zanikal. Nemški zdravniki pa so potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom, strupom iz časa Sovjetske zveze.

Kljub temu se je Navalni kasneje vrnil v Rusijo, kjer so ga leta 2021 aretirali.

Aleksej Navalni
Foto: Denis Sinyakov/REUTERS

Lani avgusta je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je zanikal, in je dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov.

Mama Navalnega: Ob zadnjem obisku je bil zdrav in vesel

Na družbenem omrežju se je odzvala tudi mama umrlega opozicijskega voditelja Ljudmila Navalni.

Zapisala je, da je sina v kazenski koloniji zadnjič obiskala 12. februarja. “Bil je živ, zdrav in srečen” je zapisala in dodala, da ne želi sprejemati nobenih sožalj, njen zapis povzema BBC.

Na njegovo smrt se že vrstijo prvi odzivi

Med prvimi se je na smrt Navalnega odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na družbenem omrežju X je zapisal, da se je Navalni boril za svobodo in demokracijo, za to pa plačal visoko ceno. Za njegovo smrt je okrivil ruski režim. Njegovi družini je izrekel globoko sožalje. “Borci umirajo. Ampak boj za svobodo se nikoli ne konča,” je še zapisal.

Vrstijo se tudi odzivi drugih svetovnih politikov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na novinarski konferenci v Berlinu poudaril, da je bil Navalni ubit in da bo moral ruski predsednik Vladimir Putin odgovarjati za svoje zločine.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob robu Münchenske varnostne konference novinarjem dejal, da ga je vest o Navalnijevi smrti užalostila in vznemirila, piše BBC. Dodal je, da je treba ugotoviti vsa dejstva in da mora Rusija odgovoriti na vsa vprašanja o vzrokih za smrt Navalnega, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tudi britanski premier Rishi Sunak je dejal, da gre za veliko tragedijo ter da je Navalni skozi življenje kazal neverjeten pogum in ga označil za “najbolj zagrizenega zagovornika demokracije v Rusiji”.

Na omrežju X se je odzvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zapisala je, da jo je novica o smrti vznemirila in globoko užalostila. “Putin se ničesar ne boji bolj kot nasprotovanja lastnega ljudstva. To je mračen opomin na to, kar predstavlja Putin in njegov režim,” je zapisala in pozvala k združitvi v boju za zaščito svobode in varnosti tistih, ki si upajo upreti avtokraciji. Da je za smrt Navalnega odgovoren Putin, je na X zapisal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Oba sta poudarila, da bosta zagotovila, da bo rusko politično vodstvo odgovarjalo. “Od ruskih oblasti zahtevamo, da ugotovijo vsa dejstva o smrti Navalnega. Rusija pa mora tudi takoj izpustiti vse druge politične zapornike,” sta dodala.

“Za svoj pogum plačal z življenjem”

Nemški kancler Olaf Scholz je prav tako izpostavil Navalnijev neverjetni pogum, za katerega je na koncu plačal z življenjem. “Vsakdo, ki se zavzema za demokracijo, se mora bati za svojo varnost in življenje, zato smo vsi zelo žalostni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal na novinarski konferenci v Berlinu z Zelenskim.

Bela hiša je sporočila, da je smrt Navalnega v zaporu, če bo potrjena, strašna tragedija. Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je ob tem dodal, da zgodovina Kremlja, ki škoduje svojim nasprotnikom, “sproža resnična in očitna vprašanja o tem, kaj se je zgodilo”. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je odgovornost za njegovo smrt pripisal Rusiji in dodal, da to kaže na slabost in gnilobo v središču Putinovega režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kremelj ga je brutalno umoril. To je dejstvo in to je nekaj, kar bi morali vedeti o resnični naravi sedanjega ruskega režima,” je na omrežju X o smrti Navalnega poudaril latvijski predsednik Edgars Rinkevičs. Da Moskva nosi odgovornost za smrt Navalnega, je poudaril tudi norveški zunanji minister Espen Barth Eide. Tudi poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je v izjavi za poljsko tiskovno agencijo PAP odgovornost za smrt Navalnega pripisal Putinu.

Podobno je na X izpostavil tudi francoski zunanji minister Stephane Sejourne. “Njegova smrt v kazenski koloniji nas spominja na realnost režima Vladimirja Putina,” je dejal in izrazil sožalje družini Navalnega in ruskemu ljudstvu.

“Aleksej Navalni je bil zagovornik demokracije in človekovih pravic. Njegova tragična smrt še enkrat kaže, zakaj bomo še naprej podpirali Ukrajino,” je na X zapisal belgijski premier Alexander De Croo. Dodal je, da Rusija v Ukrajini ne bo zmagala.

“Svet je izgubil borca, čigar pogum bo odmeval skozi generacije,” je na omrežju X zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. “Rusija mu je vzela svobodo in življenje, ne pa tudi dostojanstva. Njegov boj za demokracijo se nadaljuje,” je dodala. Evropski parlament je leta 2021 Navalnemu podelil nagrado Saharov za svobodo misli.

Biden: Preučujemo možnost, kako se na smrt Navalnega odzvati

Za smrt ruskega opozicijskega voditelja je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin, je danes izjavil ameriški predsednik Joe Biden. Priznal je, da je bil ob novici o njegovi smrti šokiran, a ne presenečen. Ob tem je Navalnega označil za velikega borca za resnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naj ne bo pomote, Putin je odgovoren za smrt Navalnega. To, kar se je zgodilo Navalnemu, je le še en dokaz Putinove brutalnosti,” je Biden povedal v televizijskem prenosu iz Bele hiše in opozicijskega politika označil za velikega borca za resnico. Priznal je, da ZDA za zdaj ne vedo, kaj točno se je zgodilo Navalnemu, kljub temu pa je izjavil, da preučuje možnosti, kako se na smrt Navalnega odzvati.

Združeni narodi zgroženi nad novico o smrti Navalnega

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je danes izrazil zgroženost nad novico o smrti najvidnejšega kritika Kremlja Alekseja Navalnega v zaporu in pozval Moskvo k opustitvi političnih pregonov. Urad ZN je izpostavil, da je že večkrat izrazil zaskrbljenost v zvezi z obtožbami na račun Navalnega in njegovega zaprtja, ki da se je zdelo arbitrarno.

“Če nekdo umre v državnem zaporu, se domneva, da je odgovorna država – gre za odgovornost, ki jo je mogoče ovreči le z nepristransko, temeljito in pregledno preiskavo, ki jo izvede neodvisno telo,” je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica urada Liz Throssell. Dodala je poziv Moskvi, naj zagotovi tovrstno preiskavo, obenem pa naj ustavi preganjanje “politikov, branilcev človekovih pravic in novinarjev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj obsodil odziv Zahoda na smrt Navalnega

Odziv zahodnih voditeljev na novico o smrti ruskega opozicijskega voditelja je histeričen, njihove izjave pa popolnoma nesprejemljive, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na ruske medije, izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskovske oblasti medtem svarijo pred protesti.

Zadnja objava namenjena ženi

Navalni je iz zapora komuniciral preko svojih odvetnikov, ki jim je posredoval sporočila, za katera je želel, da pridejo v javnost. Njegova zadnja objava na Instagramu je bila objavljena 14. februarja. Na dan zaljubljencev ga je namenil svoji ženi Juliji Navalni. Ob njuni fotografiji je med drugim zapisal “Kljub temu da je med nama na tisoče kilometrov, čutim, kot da si ob meni vsako sekundo in vsak trenutek te ljubim bolj in bolj.”

Julija Navalni je danes ob robu varnostne konference v Münchnu dejala, da bo moral ruski predsednik Putin odgovarjati za vsa grozodejstva, ki jih je storil Rusiji in njeni družini. Dodala je, da za zdaj še ne ve, ali je novica o smrti njenega moža resnična. “Ne vem, ali naj verjamemo strašnim novicam, ki jih dobivamo izključno iz ruskih državnih virov,” je dejala in opozorila, da ne smemo verjeti Putinu in njegovi vladi, češ da vedno lažejo. Če se bodo novice izkazale za resnične, pa bo Putin moral odgovarjati za njegovo smrt, je poudarila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Danes se moramo boriti proti temu grozljivemu režimu v Rusiji. Putina bi morali poklicati na odgovornost za vsa grozodejstva, ki so jih v zadnjih letih zagrešili v naši državi,” je še dodala. Njen nastop, v katerem je govorila o svojem pokojnem možu, je bil pospremljen z bučnim aplavzom, poroča BBC.

Ruski oporečniki trdijo, da je bil Navalni umorjen

Ruski oporečniki so ob smrti opozicijskega politika Alekseja Navalnega večinoma poudarili, da gre za umor. Krivdo zanj so pripisali režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski aktivist za pravice Oleg Orlov je smrt Navalnega označil za zločin režima. Ob tem je izrazil upanje, da bo zanj slejkoprej nekdo odgovarjal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Aleksejeva smrt je umor, ki ga je organiziral Putin,” je na družbenih medijih izpostavil ruski opozicijski politik Dmitrij Gudkov, ki živi v izgnanstvu. “Tudi če je Aleksej umrl naravne smrti, je to posledica zastrupitve in kasneje mučenja v zaporu,” je dodal.

Nasprotnik Kremlja in nekdanji svetovni prvak v šahu Gari Kasparov pa je poudaril, da je Putin počasi in javno umoril Navalnega. “Putinu ni uspelo na hitro in na skrivaj ubiti Navalnega z zastrupitvijo, zdaj pa ga je počasi in javno umoril v zaporu,” je zapisal na družbenem omrežju X. Dodal je, da so Navalnega ubili, ker je Putina in njegovo mafijo razkril kot prevarante in tatove.

Tudi Nobelov nagrajenec za mir iz Rusije Dmitrij Muratov je smrt Navalnega označil za umor in izpostavil, da so ga več let mučili. “Alekseja Navalnega so mučili in trpinčili tri leta. Njegov zdravnik mi je povedal, da telo ne more prenašati takšnih stvari. K obsodbi Alekseja Navalnega je bil dodan umor,” je dejal Muratov po pisanju ruskega časnika Nova Gazeta.

Ruski opozicijski politik Boris Nadeždin, ki mu je volilna komisija nedavno zavrnila kandidaturo za predsedniške volitve, je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi poročil o smrti Navalnega. “Molim, da se informacije izkažejo za neresnične,” je zapisal na kanalu Telegram. “Aleksej je eden najbolj nadarjenih in pogumnih ljudi, kar sem jih spoznal v Rusiji,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje