Analiza CNN: junaštvo Zelenskega se približuje skrajnim mejam Zahoda

Svet 10. Mar 202206:49 11 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Z vsakodnevnim objavljanjem videoposnetkov, ki prikazujejo junaštvo njegove države v boju proti ruski invaziji, ki se je spremenila v divje napade na civilno prebivalstvo, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postal moralna vest Zahoda.

Medtem ko Zahod zaradi Volodimirja Zelenskega ne more prezreti agonije v Ukrajini, se ta vedno bolj spoprijema s hudo realnostjo vojne: ameriški predsednik Joe Biden in njegovi evropski zavezniki so se znašli pred Vladimirjem Putinom, tiranom z jedrskim orožjem, ki v svojem neusmiljenem napadu enostavno ne pozna geopolitičnih meja, piše CNN. V tej enačbi neusmiljeno naraščajo cene nafte: ali bo pritisk Zahoda zadušil rusko gospodarstvo in prisilil Putina, da se umakne, preden bo Ukrajina popolnoma uničena in njeni prebivalci prisiljeni v množično izseljevanje? In kako dolgo bo javno mnenje v Evropi in ZDA ostalo trdno na strani Ukrajine?

Čustveni pozivi Zelenskega so zahodne uradnike spravili do solza, prebudili Zahod iz sanj, v katere je padel po hladni vojni, in združili svet pri obrambi demokracije. Je popolno nasprotje Putinove krutosti. Če so posamezniki že spremenili svet, je le redkim uspelo to narediti tako hitro kot Zelenskemu.

V nedavnem videosporočilu med tritedensko kampanjo za spodbudo in prepričanje Zahoda, naj pomaga rešiti njegovo državo, ki ni članica Nata, je Zelenski zapustil svoje zavetišče in kljubovalno poročal iz svoje pisarne ter pohvalil Ukrajince za njihovo vztrajno nasprotovanje ruskim vojakom. “Pravijo – tukaj smo, to je naše in tega ne bomo prepustili nikomur –  to so naša mesta, naša skupnost, naša Ukrajina,” je dejal Zelenski v sporočilu, objavljenem v ponedeljek zvečer.

Vsakodnevne objave nekdanjega komika, zdaj tragičnega junaka, v katerih opisuje Putinov poskus uničenja Ukrajine, so dale neverjetno moč globalni odločenosti za izolacijo Rusije, ki je prinesla rezultate hitreje, kot je kdo pričakoval. Zelenski je Zahod tako rekoč vpletel v posredno vojno proti Moskvi, ZDA in njeni zavezniki pa v Ukrajino množično pošiljajo protitankovsko in protiletalsko orožje. Mednarodne sankcije so uničile rusko gospodarstvo, ruska valuta še nikoli ni bila na nižji ravni. Vse to bi lahko sčasoma spodbudilo nezadovoljstvo v Rusiji in ogrozilo Putinovo sposobnost oskrbe in krepitve vojske v Ukrajini. Oligarhi, obkroženi z ruskim voditeljem, gledajo, kako Zahod zasega njihova zasebna letala, jahte in bogastvo, da bi ustvarili pritisk znotraj režima.

Toda skoraj dva tedna po začetku invazije se postavlja vprašanje za Zahod – kako povečati gospodarski pritisk na Rusijo, hkrati pa se izogniti vzporednemu vojaškemu zaostrovanju? Vidimo tudi vse jasnejše znake, da bi kljub vsemu svojemu pogumu Zelenski lahko kmalu prišel v konflikt s previdnim nastopom Zahoda, da bi se izognil najslabšemu scenariju, ki bi lahko vodil v tretjo svetovno vojno.

Zelenski ni obupal nad ameriškim predsednikom in je v ponedeljek za ABC dejal: “Prepričan sem, da lahko predsednik Biden naredi več. Prepričan sem, da zmore, in želim verjeti. Tega je sposoben.” “Vsi so prepričani, da smo daleč od ZDA ali Kanade. Smo pa v isti sferi svobode,” je dodal in poudaril, da bi lahko vojna v Ukrajini kmalu imela posledice za ves svet. “Ko nekdo začne teptati meje svoboščin in pravic, nas morate zaščititi. Ker mi smo prvi na vrsti, vi pa takoj za nami. Več bo ta zver požrla, več bo želela.”

Zaprtje zračnega prostora ne pride v poštev

Vendar so bili pogosti pozivi Zelenskega Zahodu, naj zapre zračni prostor nad Ukrajino, zavrnjeni. Zahod se obupno želi izogniti neposrednemu spopadu z rusko vojsko. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiskom baltskih članic Nata pojasnil, zakaj Zahod ne bo zaprl ukrajinskega zračnega prostora. “To bi pomenilo, da ga bomo morali, če rusko letalo krši to prepoved, strmoglaviti. Takšen scenarij odpira ogromno tveganje, da bi naše države vstopile v neposreden konflikt z Rusijo, kar bi pomenilo še večjo vojno. To ni nikomur v interesu,” je dejal.

Zelenski je ponudil alternativo – države nekdanjega Varšavskega pakta naj pošljejo Ukrajini vojaška letala iz obdobja hladne vojne, s katerimi znajo leteti ukrajinski piloti. Ta konec tedna je rotil ameriške zastopnike, naj pošljejo letala.

Načrt izgublja priljubljenost zaradi strahu, da bi Putin, jezen zaradi letal hladne vojne, ki uničujejo ruske čete, lahko v vojno potegnil Natove vzhodnoevropske članice. Urad poljskega premierja je v nedeljo na Twitterju sporočil, da “Poljska ne bo poslala svojih vojaških letal v Ukrajino ali dovolila uporabe poljskih letališč”. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki se je v ponedeljek poskušala izogniti ideji, da bi ZDA lahko hitro zamenjale letala poljskih letalskih sil s svojimi, če bi Poljska poslala svoja v Ukrajino.

“Na Poljskem je Natova zračna baza. Če letala vzletijo od tam, bi to lahko bil velik izziv. Kakšne so druge možnosti in kje bodo ta letala pristala?” je dejala Psaki. “Poljski tega zagotovo ne bomo preprečili ali je odvračali. A to ni tako preprosto, ne gre samo za premikanje letal z enega kraja na drugega.” Njene besede so zadnji v nizu signalov, da voditelji držav, čeprav je Zahod proti Rusiji uvedel skrajne sankcije, da bi podprl Ukrajino, delujejo zelo previdno, da bi se izognili stopnjevanju vojne v katastrofalni jedrski konflikt.

Prepoved izvoza energentov v Evropi ni priljubljena

Druga možnost, o kateri se razpravlja v zadnjih dneh, je prepoved uvoza nafte in plina iz Rusije. Paradoks je, da so sankcije povzročile zvišanje cene nafte in napolnile moskovsko blagajno, s čimer so Rusiji omogočile, da še naprej financira vojno in vsaj odloži udarec, ki ga bodo imele sankcije.

Zelenski je zahteval bojkot ruske energije. V ponedeljkovi videoizjavi je pozval k “prepovedi uvoza nafte in naftnih derivatov iz Rusije”. “Temu lahko rečemo embargo. Ali pa je preprosto morala – zavračanje financiranja teroristov,” je dejal. Toda ta zahteva bi lahko bila prevelika za Evropo, ki se je spopadla z ostrimi kritikami Washingtona zaradi dolgoletne politike, zaradi katere je postala odvisna od ruske nafte in plina ter ranljiva za morebitno izsiljevanje v času velikih mednarodnih napetosti.

Črto je potegnil nemški kancler Olaf Scholz. Novi nemški voditelj je razveselil ZDA s svojo pripravljenostjo spremeniti ustaljeno nemško zunanjo politiko in kaznovati rusko invazijo na Ukrajino – v Ukrajino je poslal orožje in ustavil plinovod Severni tok. Toda Scholz je v ponedeljek dejal, da je ruska energija “ključna” za Evropo. Madžarska je tudi sporočila, da ne bo podprla prepovedi ruske nafte in plina. Kar 40 odstotkov plina in 27 odstotkov nafte v Evropo prihaja iz Rusije.

Neposredna uvedba sankcij proti ruski nafti bi bila pomemben korak, saj bi državam po svetu preprečila uporabo ruske nafte. Toda glede na to, kako velika je Rusija kot proizvajalka nafte – in koliko je Evropa odvisna od nje – bi bile finančne in politične posledice tega ukrepa ogromne.

Biden revidira seznam “nezaželenih”, da bi kaznoval Putina

Vprašanje ruske nafte je Bidnovo administracijo spodbudilo, da je ponovno spremenila seznam “nezaželenih” v veliki želji, da bi škodovala Putinu.

Novinarka CNN Natasha Bertrand je poročala, da so ameriški uradniki ta konec tedna obiskali Venezuelo, da bi razpravljali o tem, da bi državi, ki je prav tako pod sankcijami zaradi kršenja pravila demokracije, omogočili prodajo nafte na mednarodnih trgih, da bi omilili povišanje cen. Podoben učinek bi lahko imel nov morebitni jedrski dogovor z Iranom – ki bi moral nadomestiti tistega, ki ga je Trump uničil. Biden bi lahko odpotoval tudi v Savdsko Arabijo, ki je ključna akterka na naftnem trgu, čeprav se je distanciral od princa Mohameda bin Salmana, potem ko je bila država obtožena umora kolumnista Washington Posta Džamala Hašokdžija leta 2018. Vsaka od teh možnosti ima svojo logiko. Toda pomen teh držav za svetovno proizvodnjo nafte jim daje novo perspektivo po ruski invaziji na Ukrajino.

Biden in evropski voditelji, ki se spoprijemajo z visokimi cenami energentov, se morajo spopasti tudi z domačimi političnimi omejitvami. V ZDA so cene goriva v ponedeljek dosegle rekordnih 3,8 dolarja, kar je nevarno za Bidna in njegovo stranko pred kongresnimi volitvami prihodnje leto. Čeprav javnost močno podpira sankcije proti Rusiji, je velik dvig cen goriva velik preizkus za to podporo.

Dlje kot traja vojna v Ukrajini, večje so možnosti, da se bo v članicah Nata povečal politični in strateški pritisk. Usoda Ukrajine bi lahko bila odvisna od groznega vprašanja: kaj bo trajalo dlje, pogum Ukrajine in njenega predsednika, rusko gospodarstvo ali javno mnenje na Zahodu in strpnost voditeljev do visokih napetosti, medtem ko ruski predsednik grozi z jedrskim orožjem.

Avtor: Stephen Collinson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje