Južna Koreja želi samotarske mlade v družbo vključiti z denarnimi spodbudami

Svet 14. Apr 202320:06 0 komentarjev
Južna Koreja
Profimedia

Južnokorejske oblasti se soočajo z nenavadnim problemom. Opazili so, da je veliko mladih oddaljenih od družbe in se vanjo sploh ne želijo vključiti. Tamkajšnje pristojno ministrstvo želi vključevanje samotarjev v družbo spodbuditi s slabimi 500 evri mesečno.

Korejsko ministrstvo za enakost spolov in družino bo mladim, ki so se odmaknili od družbe, mesečno izplačalo okoli 450 evrov. S tem želijo podpreti njihovo “duševno in čustveno stabilnost ter zdravo razvoj” in jih tako približati družbi.

Mesečni dodatek bo na voljo izoliranim mladim med 9. in 24. letom starosti, ki živijo v gospodinjstvu s podpovprečnim dohodkom. Mladi se lahko za prejemanje dodatka prijavijo sami, lahko pa jih prijavi tudi kdo drug.

Zapiranje mladih in njihovo oddaljevanje od družbe je v Južni Koreji očiten problem. Omenjeno ministrstvo je v raziskavi ugotovilo, da je okoli 338 tisoč Korejcev, starih od 19 do 39 let, osamljenih in že nekaj časa živijo v omejenem prostoru, ločeni od družbe. Poleg tega so pri njih opazili tudi težave pri normalnem življenju.

Podatki še kažejo, da se 40 odstotkov teh ljudi začne od družbe oddaljevati v mladosti. K temu naj bi prispevalo več dejavnikov, med drugim finančne težave, duševne stiske, težave v družini in bolezni. Na ministrstvu za družino so to opazili tudi na posamičnih primerih, ko so se mladostniki začeli izolirati tudi zaradi depresije, nasilja v družini in pomanjkanja.

Razširjenost osamljenih in od družbe izoliranih mladih ni značilna samo za Južno Korejo. Podoben problem imajo na Japonskem, kjer so zabeležili skoraj 1,5 milijona osamljenih mladih ljudi, znanih tudi kot hikikomori. Nekateri izmed njih gredo iz hiše le po nakupih ali na občasne dejavnosti, drugi pa svoje spalnice sploh ne zapustijo. K povečevanju izoliranosti in samotarskega načina življenja med mladimi pa je v zadnjih letih prispevala tudi pandemija covida-19.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!