Kaj naredijo s kadavri največjih živali na svetu?

Svet 23. Apr 202315:44 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Trupla kitov, ki so največje živali na svetu, včasih naplavi na obale. Ste se kdaj vprašali, kaj storijo s kadavri kitov?

Odstranjevanje velikanskih kitov verjetno ni mačji kašelj. Kako torej okoljevarstveniki odstranjujejo kadavre, ki jih naplavi na plaže in kaj z njimi storijo?

Kot je za BBC povedal vodja škotskega programa za nasedle živali (SMASS) Andrew Brownlow, pri odstranjevanju trupel teh velikanskih živali upoštevajo različne korake, a hitro ukrepanje je nujno. “Mrtvega kita je treba čim hitreje odstraniti z obale, saj med razkrajanjem v okolje spustijo različne telesne tekočine, ki pa so bolj neprijetnega vonja kot nevarne,” je povedal in dodal, da so pri analizah kadavrov doslej odkrili zelo malo bolezni, ki bi lahko potencialno ogrožale zdravje ljudi.

Po njegovih navedbah mrtve kite bodisi odpeljejo na odlagališče za mrtve živali bodisi jih zakopljejo na plaži oziroma sežgejo. Kako jih odstranijo, je odvisno predvsem od velikosti živali in kraja, kje je kit nasedel.

“Mehki del odstranimo na podoben način kot poginule živali s kmetij. Nato njihove ostanke analiziramo, včasih okostje obdelamo in ga predamo muzeju, ki okostje doda k svojim zbirkam. Včasih pa del okostja vrnemo v morje,” je za BBC opisal Brownlow in dodal, da je to najboljša rešitev zaradi hranil.

Po njegovih navedbah so ostanki kita dober vir hranil za druge podvodne živali. “Če jih le sežgemo, morskemu okolju odvzamemo pomemben vir nutrientov, gre za snovi, kot so mangan, fosfor, železo in cink. Tega seveda druge živali ne porabijo v velikih količinah, a so zelo pomembne za celične procese,” je strnil. Po njegovih navedbah pa velike kite, ki nasedejo na kakšnem oddaljenem, torej osamljene otoku, pustijo, da naravno razpade. “Neverjetno je, kako hitro lahko mrhovinarji, zlasti ptice, iz kitov odnesejo precej odpadkov. Po nekaj časa ostanejo zelo čiste kosti,” je še povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!