Kaj o sankcijah zoper Rusijo menijo evropski poslanci?

Svet 17. Okt 202311:36 1 komentar
Evropski parlament
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski poslanci so danes razpravljali o tem, ali sankcije EU proti Rusiji ter njenim političnim in poslovnim elitam delujejo in kako Moskvi preprečiti, da bi se jim izogibala. Večinoma so ocenili, da sankcije delujejo, in pozvali h krepitvi ukrepov proti Rusiji. Nekateri pa so trdili nasprotno in opozarjali, da sankcije škodujejo EU.

Predstavniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so v razpravi večinoma poudarjali, da je treba okrepiti ukrepe in nadzor nad izvajanjem sankcij proti Rusiji, ob tem pa so nekateri priznali, da ne delujejo tako dobro, kot bi si želeli. Na nekaterih področjih so imele sankcije tudi obraten učinek – več držav po svetu namreč uspešno izkorišča nižje cene, ki so sledile upadu ruskega izvoza v EU.

V EPP so izpostavili predvsem izvoz fosilnih goriv, kjer se Rusija po njegovih besedah dokaj uspešno izogiba sankcijam, in predstavili več ukrepov, ki naj bi pripomogli k preprečevanju ruskih obvodov ter večjemu nadzoru. Predstavnika S&D in Zelenih sta podprla krepitev sankcij proti Rusiji, vendar ob tem opozorila, da mora biti oblikovanje ter kasnejše uvajanje ukrepov profesionalno in dobro premišljeno.

Poslanci so pozvali še k nadaljnjemu ukrepanju proti državam, ki Rusiji omogočajo izogibanje sankcijam, kot je denimo Belorusija. V tem pogledu so nekateri omenili tudi Kitajsko, Indijo, Turčijo, Iran in več držav osrednje Azije.

Ob tem je bilo slišati opozorila, da vztrajanje pri tako ostrih sankcijah proti Rusiji ter krepitev ukrepov škoduje Evropski uniji, njenim članicam in njihovim državljanom zaradi višjih cen, predvsem na področju energije. Nekateri poslanci so menili, da so sankcije sicer oslabile rusko gospodarstvo, vendar so uniji iz različnih razlogov povzročile celo večjo škodo kot Rusiji.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alexey Babushkin/REUTERS)

V razpravi sta sodelovala tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je začasno pristojen za področje konkurenčnosti, in državni sekretar na španskem ministrstvu za zadeve EU Pascual Navarro Rios v imenu Španije, trenutno predsedujoče Svetu EU. Navarro Rios je povedal, da so trenutno veljavne sankcije proti Rusiji najobsežnejše, ki jih je kadarkoli uvedla Evropska unija. Ocenil je, da upad ruske proizvodnje orožja kaže na njihovo učinkovitost, vendar bo ukrepe treba še zaostriti, čemur naj bi bil namenjen naslednji paket sankcij.

Reynders je dodal, da je bilo dosedanjih enajst paketov sankcij uspešnih, in poudaril, da delujejo kljub ruskim protiukrepom, ki so namenjeni ublažitvi posledic. “S parlamentom in Svetom EU se dogovarjamo o usklajevanju sankcij in o tem, da bi storili korak naprej, tako da bi trenutno zamrznjena sredstva ruskih oligarhov lahko tudi zasegli,” je povedal komisar.

Dodal je, da je nujno treba poskrbeti za preprečevanje izogibanja sankcijam, pri čemer je potrebno tako usklajevanje med članicami EU kot tudi sodelovanje s tretjimi državami. Ob koncu razprave je poudaril tudi potrebo po usklajevanju ukrepov med institucijami EU. Evropski parlament naj bi o resoluciji glede sankcij proti Rusiji po današnji razpravi glasoval na naslednjem zasedanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje