Odzivi po sprejetju 95-milijardnega paketa pomoči: od navdušenja do hudih kritik

Svet 21. Apr 202410:14 > 15:58 29 komentarjev
Ameriški Kapitol
Ameriški Kapitol (Foto: PROFIMEDIA)

Člani predstavniškega doma ameriškega kongresa so s široko dvostrankarsko podporo odobrili zakonodajni sveženj, ki namenja skupno 95 milijard dolarjev za pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu. Glasovanje se po več mesecih političnega prerivanja, medtem ko je Ukrajini zmanjkovalo orožja v vojni z Rusijo, sedaj seli v senat. Odzivi so pričakovano zelo različni – v Ukrajini in Izraelu je zavladalo veselje, v Palestini pa ogorčenje.

Predstavniški dom ameriškega kongresa (US House of Representatives) je v soboto kljub nasprotovanju bolj radikalnega krila republikancev našel strankarski kompromis o vprašanju pomoči Ukrajini. To je omogočilo sprejetje zakonodajnega svežnja, ki bo milijarde dolarjev namenil Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

Glasovanje se sedaj seli v senat, ki bo o svežnju odločal v torek. Obvladuje ga demokratska stranka, podoben ukrep pa je že sprejel pred približno dvema mesecema. V primeru sprejetja tudi tam bo zakon romal v podpis na mizo predsednika Joeja Bidna, ki je skupaj z vodjo republikancev v senatu Mitchem McConnelom dolgo pozival predstavniški dom h glasovanju o pomoči.

“Zakon prihaja v trenutku velike nujnosti, ko se Izrael sooča z napadi brez primere iz Irana, Ukrajina pa z bombardiranjem iz Rusije,” je po glasovanju dejal Biden. Njegova administracija sicer že pripravlja nov paket pomoči za Ukrajino, ki bi ga lahko oznanili že kmalu po predvidenem sprejetju tega svežnja v senatu.

Sveženj skupno namenja 95 milijard dolarjev za pomoč vsem trem državam. Približno dve tretjini zneska oziroma dobrih 60 milijard dolarjev predstavlja financiranje za Ukrajino. Poslanci so zakon o pomoči Ukrajini sprejeli s 311 glasovi za in 112 glasovi proti. Proti je glasovalo 112 republikancev, medtem ko je zakon podprl le 101 republikanec.

Predsedujoči predstavniškemu domu ameriškega kongresa Mike Johnson
Predsedujoči predstavniškemu domu ameriškega kongresa Mike Johnson (Foto: PROFIMEDIA)

Razdeljeni republikanci

Večmesečna saga okrog pomoči Ukrajini je bila velik preizkus za predsedujočega predstavniškemu domu, republikanca Mika Johnsona, ki obvladuje tesno večino (218-213). Položaj je nastopil oktobra, po tem ko je populistično krilo stranke, ki podpira nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, odstavilo prejšnjega predsedujočega Kevina McCarthyja.

Johnson je pri pogajanjih na koncu potegnil z bolj mednarodno usmerjenim krilom stranke, ki se zgleduje po politikah predsednika Ronalda Reagana. S tem je razjezil in se oddaljil od izolacionističnega in populističnega Trumpovega krila, ki mu je bil doslej sicer bližje.

Nasprotniki znotraj republikanske stranke so opozarjali, da Ukrajina ni članica Nata in da imajo ZDA prevelik javni dolg za takšno zunanjepolitično pomoč. Johnsona so pozivali tudi, da v pogajanjih z demokrati zahteva vezavo pomoči za Ukrajino na odobritev dodatnih sredstev za nadzor južne meje z Mehiko. Johnson tega ni storil.

Predstavnica v kongresu in Trumpova podpornica Marjorie Taylor Greene je po glasovanju ponovila grožnjo, da so tudi Johnsonu na položaju šteti dnevi. Trump sam je sicer nedavno omilil svojo ostro retoriko. Izrazil je namreč podporo tako Ukrajini kot Johnsonu.

Več konsenza so ameriški odločevalci pokazali pri glasovanju o pomoči Izraelu. Za pomoč je namreč glasovalo 366 poslancev, proti pa 58. Med nasprotniki je bilo 37 demokratov in 21 republikancev.

Ameriška članica predstavniškega doma Marjorie Taylor Greene
Članica predstavniškega doma ameriškega kongresa Marjorie Taylor Greene (Foto: PROFIMEDIA)

Kako bodo razdeljena sredstva

Sveženj sestavljajo štirje zakoni. Prvi zagotavlja 61 milijard dolarjev za reševanje konflikta v Ukrajini, vključno s 23 milijardami dolarjev za obnovitev ameriškega orožja, zalog in objektov. Za gospodarsko pomoč Ukrajini je predvideno posojilo v višini 9,5 milijarde dolarjev, ki bi ga lahko Biden v prihodnosti tudi oprostil.

Drugi namenja 26 milijard dolarjev za Izrael. To vključuje dobrih devet milijard dolarjev za humanitarne potrebe v Gazi, kar so zahtevali demokratski poslanci, in štiri milijarde za raketno zaščito.

ZDA načrtujejo tudi osem milijard dolarjev izdatkov za indopacifiško regijo, kar pomeni zlasti Tajvan. To vključuje dve milijardi dolarjev za vojaško pomoč Tajvanu, 1,9 milijarde za obnovitev ameriških zalog orožja in 3,3 milijarde dolarjev za razvoj podmorniške infrastrukture.

V soboto so predstavniki sprejeli tudi zakon, ki bi kitajsko podjetje ByteDance prisilil, da proda ameriške posle s priljubljenim družbenim omrežjem TikTok ali tvega prepoved delovanja v ZDA. Taisti zakon bi vključeval tudi možnost, da ZDA zasežejo ruske dolarske rezerve in jih namenijo pomoči Ukrajini.

Sprejetje zakona za pomoč Ukrajini v ZDA
Nekateri poslanci so po glasovanju zapustili Kapitol z ukrajinskimi zastavicami (Foto: PROFIMEDIA)

Veselje v Ukrajini in Izraelu

Odločitev sta pozdravila tako Ukrajina kot Izrael. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil in dejal, da so si ameriški zakonodajalci prizadevali ohraniti “zgodovino na pravi poti”.

“Pomemben zakon o pomoči ZDA, ki ga je danes sprejel predstavniški dom, bo preprečil širitev vojne, rešil na tisoče in tisoče življenj in pomagal obema našima narodoma, da postaneta močnejša,” je Zelenski zapisal na omrežju X.

“Ameriški kongres je pravkar z veliko večino sprejel zelo cenjen zakon o pomoči, ki izraža močno dvostrankarsko podporo Izraelu in brani zahodno civilizacijo. Hvala, prijatelji! Hvala, Amerika!” pa je v objavi na omrežju X zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Kritično pa so se na odobritev pomoči Izraelu odzvali predstavniki Hamasa in palestinskega predsedstva v Ramali. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vodi palestinske oblasti na Zahodnem bregu, je v odzivu dejal, da bi ta denar lahko “povzročil na tisoče palestinskih žrtev na območju Gaze” in na Zahodnem bregu. Po njihovem prepričanju odobritev pomoči ZDA pomeni “agresijo proti palestinskemu ljudstvu” in nevarno stopnjevanje razmer.

Ameriško pomoč je obsodil tudi Hamas, ki obvladuje območje Gaze. Ta poteza po njihovem mnenju pomeni potrditev “uradne ameriške sokrivde in partnerstva v uničevalni vojni”, ki jo proti palestinskemu ljudstvu na območju Gaze vodi izraelska vojska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje