Kako dolgo potrebuje telo, da povsem razpade: en del človeka je večen

Svet 20. Maj 202405:07 1 komentar
mrtvašnica
Foto: PROFIMEDIA

Kako dolgo razpada človeško telo? Najprej razpadejo možgani, en del pa je večen.

Znanost in medicina nam ponujata vpogled v to, kaj se zgodi s človeškim telesom po smrti. Traja lahko tudi sto let, da povsem razpade. Kljub temu obstaja del človeka, ki je večen.

Telo ima več kot 200 kosti, nekaj bilijonov mikrobov in kar 37 bilijonov celic. Ko nastopi smrt, postopoma propade, nekateri organi pa potrebujejo leta, da popolnoma izginejo, piše Business Insider.

Po prenehanju življenjskih procesov telo postane gosto prepleteno z dogajanjem na mikroskopski ravni. Zaradi pomanjkanja oskrbe s kisikom najprej začnejo propadati tisti organi, ki kisik najbolj potrebujejo, to so možgani. Celice, ki jih sestavljajo, vsebujejo 70 odstotkov vode, in ko jim zmanjka kisika in začnejo umirati, sproščajo vodo. To je tudi razlog, zakaj je na dnu krste kmalu po tem, ko človek umre, mogoče najti vodo.

Nekaj ​​ur po smrti se začne proces tudi v črevesju. Ker imunski sistem ne more več zadržati bilijonov lačnih mikrobov, ki običajno pomagajo pri prebavi zaužite hrane, ti pobegnejo. Najprej potujejo iz spodnjega dela črevesja skozi tkiva, vene in arterije. V nekaj urah pridejo do jeter in žolčnika, ki vsebuje rumeno-zeleni žolč. Ta služi razgradnji maščob, ki jih človek zaužije. Ko mikrobi nehajo prehranjevati te organe, začne žolč preplavljati telo in ga obarva rumeno-zeleno.

Med drugim in četrtim dnem smrti so mikrobi že povsod. Proizvajajo strupene pline, kot sta amoniak in vodikov sulfid, ki povzroči, da telo začne nabrekati in oddajati neprijetne vonjave.

Po treh do štirih mesecih se ta rumeno-zelena barva spremeni v rjavo-črn odtenek, ker krvne žile propadejo, železo, ki je v njih, pa začne oksidirati. Skoraj sočasno se molekularne strukture, ki držijo celice skupaj, ločijo in tkivo se začne spreminjati v vodeno kašo.

Človeško mrtvo telo se lahko spremeni v mumijo

Ko mine malo več kot eno leto, kisle telesne tekočine in toksini razgradijo bombažna oblačila na mrtvem telesu, zato bodo tudi ta razpadla. Nato nastopi čas, ko ni več dramatičnih sprememb. Po desetih letih pa se v okolju z dovolj vlage in nizko vsebnostjo kisika sproži kemična reakcija, ki maščobo na stegnih in zadnjici spremeni v milu podobno snov, imenovano grobni vosek.

V nasprotnem primeru pa, če je telo v razmerah, kjer ni veliko vlage, lahko nastane proces, imenovan mumifikacija. To je naravni postopek, pri katerem se človeško truplo izsuši in spremeni v mumijo. Medtem ko voda postopoma izhlapeva skozi tanko kožo na ušesih, nosu in vekah, se ti deli telesa izsušijo in obarvajo črno, kar sproži proces mumifikacije.

Približno 50 let po smrti tkivo umrlega počasi izgine, a ostane mumificirana koža. V naslednjih tridesetih letih bo tudi ta razpadla, tako da bodo po polnih 80 letih v krsti ostale le kosti. Do stote obletnice smrti se kolagen v kosteh drastično zmanjša, kar povzroči njihovo krhkost in razpadanje, v zadnji fazi razgradnje pa se spremenijo v prah.

Zanimivo dejstvo je, da en del telesa ostane za vedno, in sicer zobje. Poleg njih lahko v krsti ostanejo le še najlonski šivi oblačil, ki ne morejo razpasti, in grobni vosek, še piše Business Insider.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje