Kako je videti kitajski vrtec: učijo se povsem druge stvari kot naši otroci

Magazin 01. Maj 202409:52 13 komentarjev
Vrtec na Kitajskem
Foto: Zajem zaslona/Tiktok

Otroci, ki na Kitajskem obiskujejo vrtec, se učijo popolnoma drugačnih spretnosti, kot smo jih vajeni v drugih državah. Posnetki, ki so objavljeni na družbenem obrežju TikTok, prikazujejo otroke, ki polni energije in navdušenja impresivno plezajo po igralih, skačejo s kolebnico, z lahkoto plezajo po vrvi in z neverjetno spretnostjo vodijo žogo. Še več: šivajo, oblikujejo pričeske, celo kuhajo in za seboj pomijejo. Ob gledanju posnetkov boste zlahka pozabili, da gledate štiri- do šestletnike.

TikTok profil scenes_of_asia  razkriva nekaj aktivnosti, ki se jih kitajski otroci naučijo v vrtcih, uporabniki pa so nad videnim obenem šokirani in navdušeni, poroča The Blast.

Videoposnetek, ki prikazuje trening košarke v vrtcu denimo, ima več kot 68 milijonov ogledov in 34.000 komentarjev. Na njem je videti deklice, ki v ravni liniji popolnoma usklajeno odbijajo košarkarsko žogo.

“To mora biti odlično za razvoj možganov,” je v komentarjih zapisal eden od komentatorjev. Drug uporabnik je dodal: “Drobne motorične spretnosti in ekipno delo!”

Številni so v komentarjih vzgojo in učenje v kitajskih vrtcih primerjali z vrtci v drugih državah.

“V Avstraliji samo rišejo, se igrajo in nočejo nositi kap oziroma pokrival,” je dejal eden od komentatorjev. “Živim v ZDA in moram 50-krat ponoviti, naj nehajo čečkati po mizah,” je zapisala, kot je razbrati iz komentarja, vzgojiteljica v ameriškem vrtcu.

V še enem viralnem videoposnetku, ki je dosegel več kot 43 milijonov ogledov, so ljudje navdušeni nad tem, kako je v kitajskem vrtcu videti odmor. Videoposnetek prikazuje otroke, ki polni energije in navdušenja impresivno plezajo po igralih, skačejo s kolebnico, z lahkoto plezajo po vrvi in z neverjetno spretnostjo vodijo žogo.

“Produktivna uporaba energije. Brez prepirov, odlična socializacija in disciplina,” je komentiral nekdo. Drug uporabnik TikToka pa meni: “Vsi ti otroci se zabavajo, hkrati pa razvijajo koordinacijo, ravnotežje, moč, koncentracijo, sinhronizacijo, socialno interakcijo in ohranjajo zdravje. Super.”

V drugem videoposnetku, ki je bil objavljen na družbenem omrežju TikTok, si uporabniki lahko ogledajo, kako je na Kitajskem videti tekmovanje v odbijanju košarkarske žoge. Gre za pravo plesno koreografijo, malčki pa žogo vodijo v sinhroniziranih formacijah in ne zamudijo niti enega takta glasbene spremljave. Ob gledanju tega videoposnetka boste zlahka pozabili, da gledate štiri- do šestletnike.

“Skupine otrok, za katere skrbim v vrtcu, ne morem pripraviti niti do tega, da bi hodili v vrsti,” je v komentarjih zapisala vzgojiteljica in očitno se z njo strinja veliko ljudi, saj je komentar prejel 48.000 všečkov. “Vrtec, ki ga obiskuje moja hčerka, je imel danes plesno predstavo. Niso se mogli niti sinhrono obrniti v krogu,” je svoje mnenje delil še en komentator.

“Ti otroci so osupljivi! Ne le njihova popolna koordinacija, ampak tudi to, da so se naučili tako zapleteno in dolgo koreografijo. Lahko bi jih gledal ves dan,” je svoje navdušenje delil uporabnik.

Posnetki so razkrili še eno posebnost vrtcev na Kitajskem. “Ali veste, kakšni so kitajski vrtci? Medtem ko otroci v drugih državah jedo, spijo in se igrajo, otroci v tem kitajskem vrtcu perejo in kuhajo ter se tako učijo samostojnosti,” je pojasnil v videoposnetku. “Imajo zunanje štedilnike, ki so prilagojeni njihovi višini, tako pa si vsak dan sami pripravljajo obroke.”

Sok si denimo iztisnejo sami, pečejo palačinke, sadje in zelenjavo operejo ter narežejo. Vzgojitelji so poleg zgolj zato, da jih usmerjajo in jim dodeljujejo naloge glede na njihove interese. Tako spodbujajo njihove praktične spretnosti; izdelujejo košare, pletejo šale, uporabljajo šivalne stroje, deklice pa vadijo oblikovanje pričesk in ličenje.

@michael26457 Wie es ist, in China in den Kingdergarten zu gehen #tiktokusa #usa ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje