Kako jim je to uspelo? Francozi izdali znamko, ki diši kot bageta

Svet 18. Maj 202415:36 0 komentarjev
bageta, znamka
Foto: Francoska pošta

V čast znameniti bageti je francoska pošta izdala znamko. Ta je nekaj posebnega, saj začne dišati po pekarni, ko spraskate njen zgornji sloj.

Francoska pošta je v čast znameniti bageti v petek izdala dišečo znamko. Na znamki, ki stane 1,96 evra, je upodobljena francoska štruca, okrašena z modro-belo-rdečim trakom. Natisnili so jo v nakladi 594.000 izvodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znamka pa je nekaj posebnega zaradi svojega vonja. Diši namreč po pekarni, in sicer po zaslugi mikrokapsul, ki jih vsebuje črnilo na znamki. Znamka začne oddajati vonjave, ko spraskate zgornji sloj.

Damien Lavaud, tiskar pri francoski pošti, je medijem opisal izzive dela z odišavljenim črnilom. “Vonj je znotraj kapsul, ki jih kupujemo od drugega proizvajalca,” je dejal. “Najbolj zahteven del postopka je, kako nanesti črnilo, ne da bi pri tem zlomili kapsule, tako da se lahko vonj nato sprosti šele, ko stranka podrgne po znamki.”

“Bageta, naš vsakdanji kruh, simbol naše gastronomije, dragulj naše kulture,” so ob predstavitvi znamke zapisali na spletni strani francoske pošte.

Znamka v čast znameniti francoski štruci je naprodaj od petka. Francoska bageta, eden od simbolov Francije, ima od leta 2022 status Unescove dediščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!