Unesco francosko bageto uvrstil na seznam kulturne dediščine

Svet 30. Nov 202217:59 > 18:49 0 komentarjev
bageta, francoska štruca
PROFIMEDIA

Francosko bageto, enega najbolj slavnih pekovskih izdelkov v Franciji, Evropi in na svetu so Združeni narodi prepoznali kot nekaj izjemnega. V sredo so jo namreč uvrstili na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine. Zaščitili so njen tradicionalni postopek priprave in tako imenovano "kulturo francoske bagete".

Francoska bageta je v sredo postala najnovejša hrana na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. S tem se je pridružila drugim kulinaričnim specialitetam sveta, kot so napolitanska pica, kimči, belgijska kultura pitja piva, mediteranska dieta in arabska kava.

Mojstrstvo, potrebno za izdelavo francoske bagete, so označili za integralni del človeške kulture.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je za CNN povedala, da se s podelitvijo statusa “spominjamo tradicije, obrtništva in poskrbimo, da bomo ročni način peke prenesli na naslednjo generacijo”. Dodala je, da gre na nek način za način življenja: “V Franciji je v bližini vedno pekarna, kjer lahko kupite svež, poceni kruh in spoznate ljudi, se srečate s peki. Gre za pomemben dejavnik družbenega povezovanja.”

Francija je za pripravo dokumentacije, ki jo je morala predložiti Unescu, potrebovala šest let.

Z uvrstitvijo na seznam se bodo po mnenju generalne direktorice ljudje začeli zavedati, da je običajna, vsem dobro poznana francoska bageta “nekaj dragocenega. Je produkt zgodovine, ima svojstvenost in pomembno je, da se javnost tega zaveda, da je na to ponosna,” je dejala.

Medtem ko pekarne v Franciji tipično prodajajo več vrst kruha, so najboljše znane pod imenom baguettes de tradition oziroma tradicionalne bagete. Za njihovo pripravo so potrebne zgolj štiri sestavine: moka, voda, sol in kvas.

bageta, francoska štruca
PROFIMEDIA

Po podatkih raziskovalne skupine Observatoire du Pain, ki proučuje navade in trende uživanja kruha v Franciji, je povprečna dnevna poraba kruha pri odraslih padla s 143 gramov na dan iz leta 2003 na 103 grame na dan v letu 2016. Za primerjavo: po podatkih raziskave, ki jo je leta 2015 za Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij izvedel Valicon, povprečen Slovenec med 15 in 65 letom na dan poje več kruha kot Francoz, in sicer okrog 178 gramov.

Zaradi vzpona velikih trgovskih verig pa se je v zadnjih letih zaprlo na stotine francoskih družinskih pekarn.

Unesco nesnovno kulturno dediščino definira kot “tradicije ali žive izraze, ki so jih naši predniki prenesli na svoje potomce”. Poleg francoske bagete je Unesco na svojem najbolj nedavnem zasedanju v Maroku na seznam kulturne dediščine dodal še 14 drugih običajev in tradicij, denimo ročno zvonjenje na zvone v Španiji, kubanski lahko rum in tradicionalne madžarske godalne bende.

O lipicancih in čebelarstvu bo komisija odločala v četrtek

Odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine naj bi v sklopu zasedanja v Rabatu v sredo odločal tudi o vpisu čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, vendar slovenska nominacija danes ni prišla na vrsto. Odbor bo o vpisu čebelarstva odločal v četrtek. Projekt priprave nominacije z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je vodilo ministrstvo za kulturo. Pri pripravi so sodelovali strokovnjaki iz Slovenskega etnografskega muzeja, Čebelarskega muzeja iz Radovljice in Čebelarske zveze Slovenije.

Odbor bo v sklopu svojega 17. zasedanja, ki ga v Rabatu gosti Maroko, odločal tudi o vpisu tradicije reje lipicancev na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacija z naslovom Tradicije reje lipicancev bo prav tako prišla na vrsto v četrtek.

Na seznamu Unescove kulturne dediščine so do sedaj tri slovenske znamenitosti: ostanki prazgodovinskih alpskih koliščarskih naselij, rudnik živega srebra v Idriji in Plečnikova arhitekturna dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!