Kako represivne vlade nasprotnike utišajo z omejevanjem svobode gibanja

Svet 22. Avg 202409:35 4 komentarji
Savdska Arabija ženske
Oblasti v Bahrajnu, Egiptu, Kuvajtu in Združenih arabskih emiratih so v zadnjem desetletju odvzele državljanstvo več sto političnim nasprotnikom. (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot 50 vlad po vsem svetu svoje politične nasprotnike kaznuje z omejevanjem svobode gibanja, je sporočila nevladna organizacija za spodbujanje demokracije Freedom House. To največkrat pomeni, da posameznikom odvzamejo državljanstvo, nadzorujejo njihove dokumente, jim zavrnejo konzularne storitve ali pa jim prepovejo vstop v državo.

Najmanj 55 držav omejuje svobodo gibanja z namenom kaznovanja ali nadzorovanja ljudi, ki jih ocenjujejo kot politične nasprotnike, je v danes objavljenem poročilu opozorila ameriška nevladna organizacija za spodbujanje demokracije Freedom House. Poročilo temelji na intervjujih z osebami iz Belorusije, Indije, Nikaragve, Ruande in Savdske Arabije.

“Avtoritarne oblasti iščejo vsa razpoložljiva sredstva za utišanje svojih domnevnih nasprotnikov,” je ob objavi poročila povedala začasna predsednica organizacije Freedom House Nicole Bibbins Sedaca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavne taktike nadzora mobilnosti so odvzem državljanstva, nadzor dokumentov, zavrnitev konzularnih storitev in prepoved vstopa v državo, je ena od ključnih ugotovitev poročila ameriške organizacije, ki ocenjuje raven svobode in demokracije po svetu. Vlade uporabljajo najmanj eno od štirih metod kot povračilo za politični aktivizem posameznikov ali njihovo izražanje nestrinjanja z oblastmi.

“Brez večje ozaveščenosti in usklajenih prizadevanj mednarodne skupnosti za odpravo omejitev gibanja, političnih zapornikov in transnacionalne represije se bo uporaba taktik za utišanje nasprotovanja in s tem kršenja temeljnih pravic samo še povečevala,” je dejala Sedaca.

Poročilo temelji tudi na podlagi intervjujev z 31 osebami iz Belorusije, Indije, Nikaragve, Ruande in Savdske Arabije, ki so na lastni koži izkusile nadzor oziroma omejevanje mobilnosti.

Poljski politični zaporniki v Belorusiji
Poljski politični zaporniki v Belorusiji (Foto: PROFIMEDIA)

Med najbolj odmevnimi primeri, ki jih navaja poročilo, je umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija oktobra 2018, ki so ga ubili na savdskem konzulatu v Istanbulu, kamor se je odpravil po dokumente, ki jih je potreboval za poroko s turško zaročenko.

džamal hašodži
Džamal Hašodži (Foto: PROFIMEDIA)

Organizacija Freedom House navaja tudi deportacijo 222 političnih zapornikov iz Nikaragve v ZDA leta 2023, ki so jim nato odvzeli državljanstvo.

“V Nikaragvi nimam veljavne osebne izkaznice, moji otroci pa nimajo očeta ali matere, ker ne obstajata,” je dejal ustanovitelj spletnega medija Confidencial v Nikaragvi Carlos Fernando Chamorro in dodal, da so jim oblasti zaplenile vso lastnino, hišo, finance in pokojninska sredstva.

Zaskrbljujoče razmere na Bližnjem vzhodu

Bližnji vzhod velja za regijo, kjer oblasti najpogosteje odvzemajo državljanstvo. Oblasti v Bahrajnu, Egiptu, Kuvajtu in Združenih arabskih emiratih so v zadnjem desetletju odvzele državljanstvo več sto političnim nasprotnikom, aktivistom za človekove pravice, novinarjem in drugim osebam.

V več državah, med drugim v Indiji in Savdski Arabiji žrtve izvejo, da so tarča omejevanja gibanja šele, ko želijo zapustiti državo ali na podlagi govoric. Uradnega seznama ali obveščanja namreč ni.

Poročilo navaja, da vlade v 38 državah omejujejo gibanje svojih državljanov z omejevanjem dostopa do ključnih dokumentov, kot je potni list, medtem ko 12 držav zavrača konzularne storitve, kot sta podaljšanje veljavnosti potnega lista oziroma izdaja rojstnega ali poročnega lista.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje