Turško sodišče Savdski Arabiji predalo primer umorjenega Hašokdžija

Svet 07. Apr 202211:50 1 komentar
Anne Pollmann/dpa

Turško sodišče je danes potrdilo ustavitev sojenja osumljenim v primeru umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašokdžija in predajo primera Savdski Arabiji. Ta poteza je sicer močno razburila zagovornike človekovih pravic. Hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz je napovedala, da se bo na odločitev sodišča pritožila.

V Istanbulu že skoraj dve leti poteka sojenje 26 osumljenim, povezanimi z umorom novinarja Džamala Hašokdžija, med katerimi je tudi nekdanji tesen sodelavec savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana. 59-letni Hašokdži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu na grozljiv način, ki je šokiral svet.

Sojenje je veljalo sicer za precej simbolično, saj je potekalo v odsotnosti osumljenih, čeprav so se odnosi med obema sunitskima muslimanskima regionalnima silama zaradi tega precej zaostrili. A konec marca je turški tožilec, pristojen za primer, sodišče v Istanbulu zaprosil, naj ustavi postopek proti osumljenim in primer preda Rijadu. Po navedbah tožilstva se je primer “vlekel”, ker sklepov sodišča ni bilo mogoče izvajati, saj so bili osumljeni tujci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je za mnenje zaprosilo ministrstvo za pravosodje, ki je odločitvi prejšnji teden prižgalo zeleno luč. Sodišče je tako danes potrdilo, da se sojenje na turških sodiščih ustavi. Odločitev je bila sprejeta v času, ko si Turčija, ki jo pestita gospodarska kriza in visoka inflacija, prizadeva za otoplitev odnosov s Savdsko Arabijo v upanju na naložbe, ki jih država po poročanju AFP nujno potrebuje.

Zaročenka umorjenega novinarja, turška znanstvenica Hatice Cengiz, je danes sporočila, da se bo na odločitev sodišča pritožila. Turčiji “ne vlada družina kot v Savdski Arabiji. Imamo pravosodni sistem, ki obravnava pritožbe državljanov,” je dejala novinarjem pred glavnim sodiščem v Istanbulu. “Na odločitev se bomo pritožili v skladu z našim pravnim sistemom,” je zatrdila Cengiz.

Do odločitve so bili kritični tudi pri mednarodni organizaciji za človekove pravice Amnesty International. Njihova predstavnica Milena Buyum jo je na Twitterju označila za “grozljivo in očitno politično odločitev”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje