Kakšno je življenje družine s četverčki, ki so se rodili v Ljubljani (FOTO)

Svet 06. Sep 202411:39 5 komentarjev
četverčki
Foto: Provjereno, Dnevnik.hr

"Logistika je ključna," o življenju z zdaj osemmesečnimi četverčki pravita starša Milana in Nemanja Petrović. Matej, Marko, Luka in Jovan so se letos januarja rodili v ljubljanski porodnišnici.

Letos januarja so se v ljubljanski porodnišnici rodili četverčki Matej, Marko, Luka in Jovan. Ekipa oddaje Provjerjeno Dnevnik.hr je obiskala družino Petrović in preverila, kakšno je življenje s štirimi dojenčki.

V zadnjih osmih mesecih se je življenje družine Petrović obrnilo na glavo.

Petletni Konstantin si je želel postati starejši brat, njegova starša Milana in Nemanja pa sta se odločila za še enega otroka.

Na prvem ginekološkem pregledu so izvedeli novico, ki je niso pričakovali. Ultrazvok je pokazal, da Milana nosi dvojčke. Na naslednjem pregledu pa je sledil še večji šok. “Nisem mogla verjeti, da je mogoče, da sem noseča s trojčki. Že za dvojčke nisem mogla verjeti. Kako bo potekal porod treh dojenčkov, sem se spraševala,” pravi mama Milana.

Ob naslednjem pregledu je njena nosečnost postala fenomen – verjetnost, da se rodijo četverčki, je ena proti pol milijona. Zdravnik v Banjaluki je mami Milani dejal, da se mu zdi, da vidi štiri dojenčke, nato pa kolega prosil za drugo mnenje, ki je njegovo domnevo potrdilo.

četverčki
Foto: Provjereno, Dnevnik.hr

Nosečnost četverčkov je bila še toliko večji čudež, ker so bili spočeti spontano. Milana je preostanek nosečnosti preživela v Sloveniji, kjer je že prej živel in delal mož Nemanja. Nosečnost so že od začetka obravnavali kot rizično, saj pri štirih plodih ni nobenega zagotovila, so povedali zdravniki.

Starše so seznanili tudi z možnostjo “redukcije”, da bi torej katerega od otrok splavili in tako ostalim zagotovili boljše možnosti. “Tisti večer sva se takoj odločila, da greva do konca,” danes s solzami v očeh pove Milana Petrović, ki si ne more predstavljati, da katerega od njenih štirih zdaj osemmesečnih sinov ne bi bilo.

Matej, Luka in Marko so enojajčni trojčki, Jovan pa je njihov brat dvojček.

Četverčki so se letos januarja rodili v ljubljanski porodnišnici. Štirje bratje so na svet prišli s carskim rezom v 31. tednu nosečnosti, vsi so bili težki več kot kilogram. Matej je imel ob rojstvu 1.450 gramov, Luka 1.030 gramov, Marko 1.420 gramov, Jovan pa 1.280 gramov.

Čeprav so se rodili skoraj dva meseca prezgodaj, fantki odlično napredujejo in so popolnoma zdravi.

Rojstvo četverčkov
Foto: UKC Ljubljana/ FACEBOOK

Vse pomnožite s štiri

Previjanje, hranjenje, igranje, menjava pleničk, kopanje, uspavanje in še in še. Z dojenčkom je vedno veliko dela. Zdaj pa vse to pomnožite ne z dva, ne s tri, ampak s štiri, in dobili boste vsakdanje življenje družine Petrović.

Vsak dan porabijo od 20 do 30 plenic, namesto avtomobila imajo kombi, zanašajo pa se tudi na babici, saj dodaten par rok vedno prav pride. Prav tako se staršema zelo trudi pomagati zdaj šestletni Konstantin. Oče Nemanja se je pred kratkim vrnil v službo.

četverčki četverčki
Foto: Provjereno, Dnevnik.hr
četverčki četverčki
Foto: Provjereno, Dnevnik.hr
četverčki četverčki
Foto: Provjereno, Dnevnik.hr

Koliko perila vsak dan operejo in zlikajo, ne štejejo. Ključna je logistika, pravita starša. Morda bi na obisku pri družini s štirimi dojenčki pričakovali kaos, a je prav nasprotno. Vse je neverjetno načrtovano, umirjeno in sproščeno. Dojenčki tudi pridno spijo: trije enojajčni bratje v eni posteljici, Jovan pa posebej, da ne bi motil ostalih treh, ker se zbuja pred njimi.

Običajen sprehod se zdi kot velik podvig, a starša pravita, da sta že natrenirana. Imajo dva vozička za dvojčke. Spremljajo jih radovedni pogledi in nasmehi. Kot pravita Milana in Nemanja, veliko ljudi tudi pristopi k njim in jim čestita ter zaželi vse dobro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje