V Ljubljani so se rodili četverčki

Slovenija 15. Jan 202411:38 > 16:21 2 komentarja
Rojstvo četverčkov
Foto: UKC Ljubljana/ FACEBOOK

V ljubljanski porodnišnici so se konec minulega tedna rodili četverčki. Mama je zanosila spontano, župan njenega domačega mesta Banjaluka, pa je primer označil za pravi čudež.

V ljubljanski porodnišnici so se minuli konec tedna razveselili četverčkov.

Štirje dečki so na svet prišli s carskim rezom v 31. tednu nosečnosti, vsi so bili težki več kot kilo. Deček Matej je imel ob rojstvu 1.450 gramov, Luka 1.030 gramov, Marko 1.420 gramov, Jovan pa 1.280 gramov.

Gre za izjemno redek dogodek, saj so se nazadnje četverčki v Ljubljani rodili leta 2015, je ob rojstvu povedal predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek. Četverčki se statistično gledano rodijo le v enem na 500.000 porodov ali manj. To bi za Slovenijo pomenilo en primer na približno 15 oziroma 20 let. Ravnokar rojeni četverčki so še toliko bolj posebni, ker je porodnica zanosila spontano. Poleg samega spočetja četverčkov sta veliko bolj redka uspešna donositev in porod.

Kavšek je za STA še pojasnil, da je porod poleg večje tehnične zahtevnosti carskega reza zahteven tudi zaradi oskrbe in ukrepanja pri nedonošenčkih. Četverčki se namreč rodijo skoraj vedno prezgodaj in imajo lahko težave, povezane z nedonošenostjo.

Zahtevno pa je tudi vodenje tako rizične nosečnosti zaradi mnogih zapletov, ki se lahko zgodijo. Kavšek je pojasnil, da so mamo četverčkov, ki sicer trenutno živi v Sloveniji, vodili v ljubljanski porodnišnici vse od zgodnje nosečnosti.

Po predstojnikovih besedah je oddelek ljubljanske porodnišnice eden največjih v regiji, ki je za zdaj sodobno opremljen in visoko usposobljen ter kljub težavam zdravstvenega sistema še vedno na najvišjem svetovnem nivoju.

Čestitala je tudi Pirc Musar, čestitke prihajajo tudi iz Srbije

Iskrene čestitke in najboljše želje je družini na družbenem omrežju X izrekla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Poklon tudi ekipi UKC Ljubljana, ki uživa ugled in zaupanje staršev pri tako pomembnih in edinstvenih dogodkih v življenju,” je še zapisala.

Mami je poleg zaposlenih v UKCL čestital tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Porodnici je čestital tudi župan njenega domačega mesta Banjaluka Drasko Stanivukovic. “Zelo lepe novice za naše mesto, da jih bo še več v prihodnosti! Staršema pošiljam čestitke z dna srca,” je zapisal. Dodal je, da bo občina vsakemu izmed četverčkov podarila 1000 mark (okoli 500 evrov). “Ker je Banjaluka družina.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje