Kampanja za dvig rodnosti: samske spodbujajo k pisanju ljubezenskih pisem

Magazin 21. Jun 202219:34 > 22. Jun 2022 20:45
Japonci
PROFIMEDIA

Oblasti v japonskem mestu Miyazaki so zagnale iniciativo pod imenom Miyazaki Love Letter (Miyazaki ljubezensko pismo, op. a.), ki samske spodbuja k izmenjavi ročno napisanih pisem. Gre za kampanjo, s katero poskušajo dvigniti rodnost, saj je ta v azijski državi rekordno nizka.

”Želite izraziti občutke na ročno napisanih pismih in ne preko družbenih omrežjih ali elektronske pošte?” se glasi vprašanje na spletni strani kampanje Miyazaki Love Letter (Miyazaki ljubezensko pismo, op. a.). Lokalne oblasti mesta Miyazaki so namreč iniciativo zagnale, saj želijo samske spodbuditi k partnerstvu in mogoče tudi k poroki in rojstvu otrok.

V iniciativi naj bi po besedah oblasti sodelovalo že na stotine moških in žensk, ki so se v digitalni dobi in poplavi aplikacij za spoznavanje, odločili za staromoden način pisanja ljubezenskih pisem. Čeprav se nihče od parov še ni poročil, je program sprožil 32 osebnih srečanj in ljubezensko združil 17 parov. Do sedaj naj bi se na program prijavilo približno 450 posameznikov, željnih ljubezni, kar je dvakrat več, kot je bila prvotna ocena mestnih oblasti. 70 odstotkov prijavljenih je v svojih 20-ih in 30-ih letih, poroča britanski Guardian.

Rekordno nizka rodnost

“Pisanje pisem traja dlje kot spletne zmenkarije. Poleg tega vas navdihuje, da si sami predstavljate osebo, s katero komunicirate,” je pojasnila Rie Miyata, vodja lokalnega svetovalnega podjetja, pooblaščenega za vodenje iniciative. “Ne gre za to, kako dobro je vaše pisanje, temveč, da pišete iskreno in globoko razmišljate o osebi, ki ji pišete. To je tisto, kar je zares pomembno,” je dodala.

Tradicionalna japonska poroka
PROFIMEDIA

Vse prijavljene kandidate pregledajo in jih združijo na podlagi informacij, kot so denimo njihov okus za knjige in glasbo. Osebne fotografije so prepovedane. Osebi, ki sta izbrani, lahko pošljeta do pet ročno napisanih pisem, ne da bi razkrili svoje osebne podatke. Če se želita srečati, jim v svetovalnem podjetju posredujejo kontaktne podatke. Po tem so prepuščeni sami sebi.

Iniciativa ročno napisanih pisem je sicer eden od številnih poskusov spodbude samskih na Japonskem, da se srečajo in morda tudi sklenejo partnersko zvezo ter si ustvarijo družine. Japonska se namreč bori z nizko rodnostjo in upadom prebivalstva. Število rojenih otrok na Japonskem je bilo lani rekordno nizko, in sicer 811.604. Skrb vzbujajočo statistiko je japonski premier Fumio Kišida označil za ‘šokantno’. Po kazalnikih imajo Japonke trenutno v povprečju 1,3 otroka, kar je daleč pod stopnjo, ki je potrebna za ohranitev prebivalstva na obstoječi ravni, še piše Guardian.

Ni pa Japonska edina država, kjer število prebivalcev upada. Takšen trend se kaže tudi v Sloveniji. Po podatkih statističnega urada je povprečna starost ženina ob sklenitvi prve zakonske zveze 32,6 leta, povprečna starost neveste pa 30,7 leta. Povprečna starost slovenske matere ob rojstvu prvega otroka je 29,6 leta, Slovenke pa imajo v povprečju 1,6 otroka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.