V hrvaškem mestu prepovedali cajke

Magazin 21. Jun 202216:04 > 22. Jun 2022 08:08
Ceca
Izraz cajke Hrvati denimo uporabljajo za glasbo, ki jo izvaja tudi srbska pevka Ceca Ražnatović. (Vir: PROFIMEDIA)

Danes se v hrvaških medijih vrstijo naslovi, da so v mestu Đurđevac prepovedali cajke. Tako Hrvati poimenujejo srbski turbofolk, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljen med tamkajšnjo mladino. Dovoljena bo le "primerna tradicionalna in zabavna glasba".

Lokalne oblasti hrvaškega mesta Đurđevac so lastnike gostinskih obratov obvestile o novem pravilu, ki zapoveduje, da se lahko v lokalih izvaja le “primerna tradicionalna in zabavna glasba”. Prepovedali so več ostalih zvrsti glasbe, med katerimi pa hrvaški mediji najbolj izpostavljajo t. i. cajke. Takšno je hrvaško poimenovanje za srbski turbofolk, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljen med tamkajšnjo mladino. Prepovedali so sicer tudi house in disko, a to ni poželo toliko pozornosti kot prepoved cajk.

Čeprav se sliši, kot da so potegnili res drastično potezo, pa se uredba v resnici nanaša zgolj na gostinske objekte, ki so na Trgu sv. Jurija in v Starogradski ulici, medtem ko ne velja za gostinske lokale in kavarne drugje, poroča Dnevnik.hr. Hkrati bo sklep mestnih oblasti v veljavi le med koncem tedna od 24. junija do 26. junija, ko v Đurđevcu poteka tradicionalna Picokijada. V času kulturno-turistične prireditve bodo lahko lokali obratovali do polnoči. Lastnikom, ki prepovedi predvajanja glasbe ne bodo upoštevali, grozi kazen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.