Kaos v srbski skupščini: Vučić povzdignil glas, poslanci so se prerivali

Svet 02. Feb 202316:09 > 18:09 3 komentarji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na današnjem izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu poslancem prvič predstavil predlog Evropske unije o normalizaciji odnosov s Prištino. Vučić je poslancem med drugim povedal, da Srbija mora nadaljevati pogovore s Prištino, ki bodo vodili v normalizacijo odnosov, da bo nekoč postala članica EU. Na neki točki pa je bilo na zasedanju v skupščini še posebej napeto: predsednik Vučić je povzdignil glas, poslanci opozicije so vstali ter dvignili transparent in poslovnike, zgodilo se je tudi prerivanje, ki vsaj meji na pretep.

Na izredni seji srbske narodne skupščine, kjer je srbski predsednik Aleksandar Vučić predstavil nemško-francoski predlog za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino, je dogajanje precej eskaliralo. Poslanci opozicije desnega bloka so razvili velik transparent, na katerem je pisalo “Ne kapitulaciji”, nato pa so se poslanci začeli grobo prerivati in suvati pred klopjo, kjer je sedel Vučić, poroča srbski N1.

Vučić je opoziciji med drugim očital, da je Srbijo “oropala in uničila” ter da je “predala Kosovo”; bivšim oblastem pa je prav tako očital, da so leta 2001 oprostile sedanjega kosovskega premierja Albina Kurtija, ob tem pa kazal seznam 1.800 osvobojenih kosovskih Albancev. Opozicijski poslanci – desničarski Dveri, konservativna Demokratska stranka Srbije ter skrajno nacionalistične stranke Zapriseženci (Zavetnici) – so ob tem vstali, razgrnili so transparent in dvignili poslovnike skupščine, s čimer so izkazovali nezadovoljstvo, daj jim niso omogočili replik. Vučiću so nato v bran stopili poslanci njegove SNS, ki so se postavili pred govorniški oder.

Incident je trajal okoli 15 minut, nato se je seja nadaljevala, poroča srbska televizija RT Srbija.

V svoji obsežni predstavitvi predloga Evropske unije o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom se je Vučić sicer osredotočil na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice. Čeprav so nekatere točke za Srbijo težavne ali celo nesprejemljive, so mednarodni pogajalci zagrozili, da bi se lahko ustavile tuje naložbe in pristopna pogajanja z EU, ki potekajo od leta 2014. “Srbiji je v interesu, da ostane na evropski poti. Nihče ne more delovati brez zaveznikov,” je med drugim dejal srbski predsednik, poroča tiskovna agencija Reuters.

Predlog so podprle tudi ZDA. Vučić je danes poslancem dejal, da ne more razkriti njegove celotne vsebine, ob tem pa zatrdil, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali, še piše srbski N1.

Problematično članstvo Kosova v mednarodnih organizacijah

Po Vučićevih besedah je za Beograd najbolj problematična 4. točka predloga, ki pravi, da “Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah”. To bi pomenilo zeleno luč za sprejem Kosova v Združene narode, Nato, EU, Svet Evrope in druge pomembne večnacionalne forume. Beograd je namreč že večkrat poudaril, da je članstvo Prištine v ZN nesprejemljivo, saj bi to pomenilo, čeprav posredno, priznanje neodvisnosti Kosova.

Aleksandar Vučić
Zorana Jevtić/REUTERS

Skupnost srbskih občin

Glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu je dejal, da je dogovorjena uresničitev te zaveze iz bruseljskega sporazuma iz leta 2013, vendar je Priština ne želi udejanjiti – skupnosti noče dati izvršne oblasti, ker meni, da bi bila s tem ogrožena suverenost države, trdi pa tudi, da je v nasprotju s kosovsko ustavo.

“Skupnost občin ne more biti model nevladne organizacije, mora biti tisto, kar je bilo podpisano v Bruslju,” je dejal Vučić. Napovedal je, da se pred tem Srbi ne bodo vrnili v kosovske institucije. Izrazil je zaskrbljenost, da se bo Priština znova hotela pogajati, da bi zmanjšali pristojnosti skupnosti, kar bo velik problem.

Vztrajanje pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin mora biti pravni in fizični okvir, je poudaril Vučić. “Za razliko od tistih, ki vzklikajo parole, sem dal jasno vedeti, da se je Srbija pripravljena pogovarjati tudi o najslabših predlogih, saj nima pravice ponoviti izkušnje iz preteklosti,” je dodal. “Borimo se za mir in zagotovitev varnosti Srbov na Kosovu, ker bi v nasprotnem primeru oni bili prvi, ki bi trpeli,” je dodal.

O skupnosti srbskih občin je danes prav tako spregovoril kosovski premier Albin Kurti. V kosovskem parlamentu je, tako Kosovo Online, predstavil šest pogojev za vzpostavitev skupnosti. Prvi pogoj je, da mora biti ta v skladu s kosovsko ustavo in veljavnimi zakoni.

Albin Kurti
PROFIMEDIA

Drugi pogoj je, da skupnost občin ne more biti samo skupnost enega naroda, da se mora preimenovati ter da je lahko namenjena samo horizontalnemu sodelovanju občin po zakonu o lokalni samoupravi. Priština zahteva tudi, da pravice narodnih manjšin in ustrezni zaščitni mehanizmi temeljijo na načelu vzajemnosti med državama.

Pred vzpostavitvijo skupnosti morajo na severu Kosova zapreti vse “nezakonite strukture Srbije” in izročiti nezakonito orožje. Pogoj je tudi, da mora biti vzpostavitev skupnosti del končnega sporazuma z Beogradom o normalizaciji odnosov med državama in da bi jo vzpostavili po medsebojnem priznanju, je dejal Kurti.

Od Vučića Priština prav tako zahteva, da umakne pisma, ki jih je poslal petim članicam Evropske unije, ki Kosova ne priznavajo, s pozivom, naj ne sprejmejo prošnje Kosova za članstvo v EU.

Aleksandar Vučić
Zorana Jevtić/REUTERS

Srbski predsednik je sicer poslancem dejal še, da je njegovo vodilo v pogajalskem procesu spoštovanje srbske ustave ter zavezanost zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu za vsako ceno, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. Na koncu skoraj triurnega govora je menil, da “predaja ni opcija” ter da ve, kaj bo storil, saj bo vedno na strani Srbije. Temu je sledil glasen aplavz koalicijskih poslancev.

Srbska skupščina ima 250 članov. Srbska napredna stranka ima s koalicijskimi partnerji 159 poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje