Kateri prvaki strank v državah nekdanje Jugoslavije imajo najdaljši staž

Svet 15. Mar 202321:17 4 komentarji
predsedniki strank
N1

Nekateri prvaki strank v državah nekdanje Jugoslavije stranke vodijo že več kot 30 let. Najdaljši mandat ima šef Srbskega gibanja obnove Vuk Drašković, ki je na tem položaju že 33 let. Le v Severni Makedoniji pa je politik z najdaljšim stažem na čelu stranke njeno vodenje prevzel v tem tisočletju. V Sloveniji je najdlje na čelu stranke Zmago Jelinčič, sledi Janez Janša.

Vuk Drašković je na čelu Srbskega gibanja obnove že 33 let. Po dolžini mandata vodenja stranke mu na območju nekdanje Jugoslavije ni para, piše N1 Beograd. Na mesto predsednika stranke je bil izvoljen na današnji dan leta 1990. O odhodu še ne razmišlja.

Srbsko gibanje obnove (SPO) se je na prvih večstrankarskih volitvah v Srbiji uveljavilo kot vodja opozicije in najhujši nasprotnik režima Slobodana Miloševića. V devetdesetih letih je na volitvah zbralo 800.000 glasov. Nato je doživelo debakel. 2007 je izpadlo iz parlamenta, nato pa se je vanj vrnilo v koaliciji z drugimi strankami. V trenutnem sklicu parlamenta ima stranka dva poslanca.

V Sloveniji ima najdaljši staž Zmago Jelinčič, ki je 17. marca 1991 ustanovil Slovensko nacionalno stranko. Na zadnjih državnozborskih volitvah 2022 je SNS dobila 1,49 odstotka glasov.

Med parlamentarnimi strankami pa ima najdaljši staž voditelja stranke predsednik SDS Janez Janša, ki stranko vodi od maja 1993. Janša je bogato politično kariero začel kot obrambni minister v prvi slovenski vladi, pozneje pa je bil kar trikrat predsednik vlade. Nazadnje je vlado vodil od marca 2020 do junija lani.

Janez Janša
BOBO

V nasprotju s Srbijo in Slovenijo voditelji strank z najdaljšim stažem v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem širši javnosti niso tako znani. Na čelu Bosanske stranke (BOSS) je odvetnik Mirnes Ajanović. Vodenje stranke je prevzel maja 1994, 1996 in 2006 pa je bil kandidat za člana predsedstva BiH.

Bosansko-hercegovski mediji poročajo, da je Ajanović znan kot politik in pravnik, ki skorajda vsak mesec vloži več kazenskih ovadb zoper lokalne politike in druge uradnike.

Hrvaški prvak z najdaljšim stažem starejši od Bidna

Hrvaški vodja stranke z najdaljšim stažem je celo starejši od ameriškega predsednika Joeja Bidna. Gre za predsednika Hrvaške demokratske kmečke stranke (HDSS) Ivana Martana, ki je ta položaj zasedel leta 1995. Aktiven je predvsem na regionalni ravni.

Politik iz Čakovca, ki je oktobra dopolnil 84 let, je bil 2021 izvoljen v županijsko skupščino Medžimurske županije. Starostna razlika med Martanom in najmlajšim kandidatom na strankinih listah pa je bila na teh volitvah kar 62 let.

Aktualni predsednik Črne gore Milo Đukanović je od leta 1998 predsednik Demokratske stranke socialistov (DPS). Od drugih prvakov strank se loči po tem, da je ves čas na oblasti. Brez dneva prekinitve je namreč na oblasti ostal vse od leta 1991 do danes.

Milo Đukanović
PROFIMEDIA

Za predsednika črnogorske vlade je bil prvič izvoljen 15. februarja 1991, na svoj 29. rojstni dan. S tem je postal najmlajši predsednik vlade v Evropi. Zatem je bil še šestkrat na čelu črnogorske vlade, v svojo politično biografijo pa je vpisal tudi dva mandata na mestu predsednika Črne gore.

V Severni Makedoniji ni več voditeljev iz devetdesetih

Seznam voditeljev z najdaljšim stažem v državah nekdanje Jugoslavije zaključuje predsednik makedonske stranke Demokratske zveze (DS) Pavle Trajanov. Stranko vodi od njene ustanovitve 19. marca 2000, v sedanjem sklicu skupščine, ki je bila izvoljena julija 2020, pa je edini predstavnik svoje stranke.

Pred tem je bil od novembra 1998 do decembra 1999 minister za notranje zadeve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje