Kdo bo nadomeščal kralja Karla, ko bo ta v bolnišnici? Očitno ne Harry in Andrew

Svet 19. Jan 202415:56 1 komentar
kralj karel in princ harry
Foto: PROFIMEDIA

V Združenem kraljestvu so se začeli spraševati, kdo bo nadomeščal kralja Karla III., ko bo ta v bolnišnici zaradi posega na prostati. V okviru načrtov za bolj vitko monarhijo kraljeva namestnika ne moreta več biti princa Harry in Andrew, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

75-letni britanski kralj bo prihodnji teden prestal operacijo prostate, zaradi česar bo moral odpovedati javne nastope. Poleg Karla III. kraljevih dolžnosti ne bosta opravljala še princesa Kate, ki je ravno prestala operacijo, in njen soprog, prestolonaslednik princ William, ki se bo v tem času posvetil skrbi za družino.

Trije od štirih najvišjih predstavnikov kraljeve družine so tako odsotni. Britanski mediji so se zato začeli spraševati, kdo od članov kraljeve družine še lahko nadomešča kralja, kadar ta ni zmožen opravljati svojih obveznosti.

Zakonodaja, ki jo je britanski parlament sprejel konec leta 2022, omejuje tiste, ki lahko opravljajo funkcijo namestnika, na t.i. zaposlene člane kraljeve družine. To pomeni, da kralja ne moreta več nadomeščati njegov mlajši sin Harry in mlajši brat Andrew.

Karel je med člane kraljeve družine, ki ga lahko nadomeščajo, med drugim uvrstil svojo sestro, princeso Anne in drugega brata, princa Edwarda.

Harry in Andrew že dlje časa nista aktivna člana kraljeve družine, ki bi tudi opravljala kraljeve dolžnosti. Andrew je od opravljanja kraljevih dolžnosti odstopil leta 2019, ko so se razkrile njegove povezave z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je leta 2019 storil samomor med čakanjem na sojenje zaradi spolnih zločinov. Kasneje so mu odvzeli tudi častne vojaške nazive in kraljeva pokroviteljstva.

Harry pa je odstopil od uradnih dolžnosti leta 2020, ko se je z ženo Meghan preselil v Kalifornijo in sprožil plaz kritik na račun kraljeve družine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje