Kdo je novinar, ki je del odmevne izmenjave med Rusijo in ZDA

Svet 31. Jul 202413:21 > 01. Avg 2024 14:22 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Novinar Evan Gershkovich (Foto: evangershkovich.com)

Kdo je Evan Gershkovich, ki je bil kot prvi ameriški novinar po padcu Sovjetske zveze v Rusiji obsojen zaradi vohunjenja, zdaj pa je del odmevne izmenjave med Rusijo in ZDA?

32-letni Evan Gershkovich je ameriški državljan, novinar in dopisnik ameriškega časopisa Wall Street Journal (WSJ), ki je bil marca 2023 med opravljanjem svojega novinarskega dela pridržan v Rusiji.

Kot piše na spletni strani WSJ, je Gershkovich v Ameriki rojeni sin emigrantov iz Sovjetske zveze, ki so se izselili v ZDA. Njegovi starši, Ella in Mikhail Gershkovich, sta se prek ameriškega programa za priseljevanje v ZDA priselila leta 1979. Spoznala sta se v New Yorku ter se preselila v Princeton v New Jerseyju, kjer sta Evan in njegova sestra tudi odraščala. Od staršev se je naučil ruskega jezika in si ustvaril kariero novinarja, ki se osredotoča na to regijo.

Časniku WSJ se je pridružil januarja 2022, pred tem pa je iz Moskve, kjer je prebival šest let, poročal za francosko tiskovno agencijo AFP in Moscow Times. Gershkovich je bil akreditiran tudi pri ruskem zunanjem ministrstvu ter je obsežno poročal o Rusiji in osvetlil dogajanje na terenu. Obširno je poročal o ruski vojni v Ukrajini, njenem vplivu na državo in njenem dojemanju znotraj nje ter o zatiranju protivojnega gibanja, piše mednarodni Komite za zaščito novinarjev (CPJ).

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj je bil aretiran?

30. marca lani je ruska obveščevalna služba FSB Gershkovicha pridržala zaradi suma vohunjenja. FSB je trdila, da je Gershkovich poskušal pridobiti zaupne informacije, povezane z “dejavnostmi enega od podjetij ruskega vojaško-industrijskega kompleksa”. 31. marca so CPJ in več kot 30 svetovnih medijskih organizacij in skupin za svobodo tiska ruskemu veleposlaniku v ZDA Anatoliju Antonovu poslali pismo, v katerem so pozvali k takojšnji izpustitvi Gershkovicha.

Ameriško zunanje ministrstvo je 11. aprila Gershkovicha označilo za “neupravičeno priprtega” in s tem začelo obsežna prizadevanja ameriške vlade za izvajanje pritiska na Rusijo, da bi ga izpustila, piše CPJ. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Ribakov je 13. aprila dejal, da “se lahko vprašanje izmenjave kogarkoli obravnava po tem, ko sodišče izda sodbo posebej glede določene obtožbe”.

Moskovsko sodišče je Gershkovichu od njegove aretacije 29. marca 2023 večkrat podaljšalo pripor. Aprila 2023 so preiskovalci FSB Gershkovicha tudi obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe je že tedaj odločno zanikal in trdil, da so lažne ter se branil s tem, da je opravljal novinarsko delo.

Gershkovicha je ruska zvezna varnostna služba pridržala v mestu Jekaterinburg, ko je bil na poročevalski nalogi. Imel je polna pooblastila ruskega zunanjega ministrstva za novinarje. Ko je bil obtožen vohunjenja, je postal prvi ameriški novinar, ki je bil pridržan zaradi takšne obtožbe po hladni vojni.

Gershkovich, njegova družina, časopis Wall Street Journal in ameriška vlada so te obtožbe odločno zanikali. State Department je medtem v uradni izjavi razglasil, da je Evan neupravičeno pridržan, predsednik Joe Biden pa je njegovi družini obljubil, da bo pridržanega novinarja pripeljal domov.

Sojenje po hitrem postopku

Gershkovichu so junija 2024 v Jekaterinburgu sodili zaradi obtožbe vohunjenja. Pred tem je bil zaprt v moskovskem zaporu Lefortovo, v katerem Rusija že od časov Sovjetske zveze pridržuje politične zapornike.

Julija 2024 je bil obsojen na 16 let zapora v strogo varovani kazenski koloniji po hitrem in tajnem sojenju, ki ga je ameriška vlada obsodila kot prevaro, še piše WSJ. Od prvega zaslišanja konec junija se je sojenje odvijalo izjemno hitro, saj so bile opravljene le tri obravnave. Kot piše AFP, so se v Rusiji sicer podobni primeri v preteklosti pogosto zavlekli, obravnave pa so se vrstile več tednov ali celo mesecev.

Wall Street Journal in Gershkovicheva družina so si neprestano prizadevali za njegovo takojšnjo izpustitev. Po mnenju Washingtona je bil sicer namen Gershkovicheve aretacije predvsem to, da bi ga Moskva uporabila kot aduta v pogajanjih za izpustitev Rusov, obsojenih v tujini. Tako Moskva kot Washington sta namreč po poročanju AFP že prej izkazala odprtost za možnost, da bi bil Gershkovich del dogovora o izmenjavi zapornikov med državama, a nobena stran ni doslej z ničimer nakazala, kdaj bi se lahko to zgodilo.

Kot smo pisali na N1, se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo ter Belorusijo. Rusija je tako danes v okviru izmenjave zapornikov po poročanju več medijev, ki se sklicujejo na vire blizu primeroma, izpustila ameriškega novinarja Gershkovicha in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana.

Kot smo včeraj razkrili na N1, sta del te izmenjave tudi v Sloveniji prijeta in obsojena ruska vohuna Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos, ki sta v resnici Artem Viktorovič Dulcev in Ana Valerevna Dulceva. Ekskluzivne posnetke, ko sta v Sloveniji aretirana ruska vohuna zapustila okrožno sodišče v Ljubljani, kjer sta priznala krivdo, si lahko ogledate v  prispevku Trenutek, ko sta ruska vohuna zapustila sodišče. Kakšna pa je hiša, kjer je do aretacije prebival ruski par, si lahko preberete in ogledate v prispeku V hiši sredi Črnuč, kjer sta živela ruska vohuna, novo življenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!