Ameriškega novinarja v Rusiji obtožili vohunjenja

Svet 07. Apr 202319:00 1 komentar
Evan Gershkovich
The Wall Street Journal/ via REUTERS

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki je poročal za Wall Street Journal, so v Rusiji uradno obtožili vohunjenja. Dopisnik je obtožbe odločno zanikal, že njegova aretacija konec marca pa je v ZDA sprožila burne odzive.

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha so danes v Rusiji uradno obtožili vohunjenja, ob sklicevanju na ruske vire poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB so Gershkovicha obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na informacije organov pregona.

Njegova aretacija po navedbah AFP velja za novo stopnjevanje ruskega zatiranja medijev. Njegov primer je sicer označen za tajnega, zaradi česar so tudi omejene javno dostopne informacije. Kot trdi FSB, naj bi Gershkovich po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so označene kot državne skrivnosti, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Pri časniku Wall Street Journal, za katerega piše Gershkovich, so prav tako odločno zanikali vse obtožbe proti svojemu novinarju, ki so ga opisali kot “zaupanja vrednega in predanega svojemu delu”.

Do njegove aretacije prihaja v času, ko so se odnosi Moskve in Washingtona zaradi vojne v Ukrajini močno poslabšali. Washington že dlje časa obtožuje Moskvo, da samovoljno aretira državljane ZDA, da bi si v zameno zagotovila izpustitve pridržanih Rusov. Ameriški predsednik Joe Biden je sicer že pred tednom dni pozval k njegovi izpustitvi, Bela hiša pa je obtožbe proti njemu označila za “smešne”. V Moskvi so medtem v četrtek dejali, da so vsakršni poskusi pritiska na Rusijo zaradi tega primera “nesmiselni”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.