Kdo je Safija Farkaš, ki je Gadafiju rodila sedem otrok

Svet 20. Nov 202106:30 > 08:04 1 komentar
Muammar Gaddafi z družino
Profimedia

Odločitev Saifa al Islam Gadafi, da kandidira na predsedniških volitvah 24. decembra, je ponovno usmerila pozornost medijev k družini, ki je desetletja vodila to nekoč bogato državo. Usoda nekdanjega voditelja Libije je znana, o življenjski zgodbi nekdanje prve dame Safije Farkaš Gadafi pa se govori nekoliko manj.

O tem, kdo je vdova Moamerja Gadafija, obstajata dve zgodbi. Po prvi naj bi bila Safija Farkaš Gadafi hrvaškega ali madžarskega rodu, njena družina pa naj bi prihajala iz Mostarja v Bosni in Hercegovini.

Druga teorija pravi, da nekdanja prva dama Libije prihaja iz družine, ki pripada vzhodnolibijskemu plemenu Barasa in da se je rodila v Bajdi. Izučila naj bi se za medicinsko sestro, piše portal Nova.rs. Gadafija naj bi spoznala med njegovo hospitalizacijo zaradi vnetega slepiča leta 1970.

Istega leta sta se poročila. V zakonu se jima je rodilo sedem otrok, šest sinov in ena hčerka, dva pa sta posvojila.

20 ton zlata in 30 milijard na računu

Safija Farkaš Gadafi se je v javnosti začela pogosteje pojavljati šele po letu 2009. Mediji so najpogosteje poročali o njenem bogastvu in razkošnem življenju, ki ga je živela z možem.

V lasti naj bi imela 20 ton zlata in zasebno letalo. Bila je lastnica letalske družbe Burak Air, ki je imela sedež na mednarodnem letališču Mitiga. Delala je z dovoljenjem moža, čeprav je bilo to podjetje tekmec libijskega nacionalnega prevoznika.

Z njenim bogastvom se je ukvarjal tudi WikiLeaks. Mednarodna koalicija proti vojnim zločincem s sedežem v Franciji je leta 1992 ocenila, da Gadafijevo bogastvo znaša 80 milijard dolarjev, Safija pa je imela v lasti kar 30 milijard dolarjev.

Safija Farkaš Gadafi
Profimedia

Premoženje Gadafijevih zamrznjeno

Trenutno finančno stanje Safije Farkaš Gadafi ni jasno, je pa znano, da so bili njeni bančni računi v nekem trenutku zamrznjeni. Med vojno v Libiji je bilo z odločbo Združenih narodov zamrznjeno premoženje Libije in Gadafijvo osebno premoženje. Nato sta vladi Združenega kraljestva in Francije zagotovili še sankcijo, s katero so Safiji Farkaš Gadafi zamrznili 18 milijard funtov premoženja.

Centralna banka Združenih arabskih emiratov je marca 2012 vsem bankam in finančnim institucijam v državi naročila, naj zamrznejo bančne račune Safije Farkaš Gadafi in drugih visokih uradnikov Gadafijevega režima.

V Libijo se je smela vrniti leta 2016

Safia je takrat bivala v Alžiriji skupaj s hčerko Aisho ter sinovoma Mohamedom in Hanibalom. Skoraj celotno državljansko vojno je družina preživela v Libiji. Polet v Alžirijo so organizirali, ko je bitka za Tripoli dosegla vrhunec, Gadafijeva družina pa je bila prisiljena zapustiti svoj utrjeni kompleks.

Egiptovska tiskovna agencija Mena je 27. avgusta 2011 poročala, da so libijski uporniki videli šest oklepnih limuzin Mercedes-Benz, ki so prečkali mejo v mestu Gadames na jugozahodu Libije. Takrat je bilo navedeno, da Gadafija ni med njimi. Skupini naj bi vstop dovolili iz humanitarnih razlogov, alžirska vlada pa je nato obvestila vodjo libijskega nacionalnega sveta, ki ni poslal uradne zahteve za njihovo vrnitev.

Oktobra 2012 je Safija Farkaš Gadafi zapustila Alžirijo in odšla v Oman, kjer je dobila azil. V nekem trenutku se je pojavila informacija, da je v Nemčiji, a ta ni bila nikoli potrjena. Aprila 2016 ji je vlada v Tripoliju dovolila vrnitev v državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje