Kdo so resnični koralni vrtnarji in kaj ima z njimi Aquaman

Svet 23. Dec 202319:06 0 komentarjev
Potapljač
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi podnebnih sprememb so oceani vse toplejši, kar vse bolj ogroža morsko življenje. Tudi zaradi vse višjih temperatur pospešeno izginjajo koralni grebeni. Za njihov obstoj si prizadevajo koralni vrtnarji, ki "sadijo" odporne korale po številnih atolih v Tihem oceanu.

Vremenski rekordi ne padajo le na kopnem in v ozračju, rekordne temperature so letos izmerili tudi raziskovalci na dnu slovenskega morja, kar nekaj časa je v Tržaškem zalivu vztrajal tudi vročinski val.

Razmere v morjih in oceanih so vse bolj zaskrbljujoče, zaradi vse višjih temperatur iz oceanov pospešeno izginjajo koralni grebeni, invazivne vrste pa vse bolj ogrožajo morsko biotsko raznovrstnost. Da bi vsaj nekoliko ohranili pestrost morskega življenja, ‘koralni vrtnarji’ že vrsto let obnavljajo in sadijo odporne korale po atolih v Tihem oceanu, piše CNN.

Organizacijo Coral Gardeners (slovensko koralni vrtnarji) je pred sedmimi leti ustanovil Titouan Bernicot. V tem času je zbral ekipo strokovnjakov in prostovoljcev, ki so posadili že več kot 100 tisoč odpornih koral. Ambasadorji organizacije so postali številni zvezdniki, med njimi igralec Jason Momoa, ki igra superjunaka v nadaljevanju filma Aquaman in izgubljeno kraljestvo. Film je nedavno prišel tudi v slovenske kinematografe.

Skupaj s snovalci filma je organizacija Coral Gardeners v teh dneh zagnala kampanjo ‘Izgubljene barve’, ki opozarja na beljenje koral in škodo, ki jo povzročajo podnebne spremembe.

“Borimo se za tiste brez glasu”

Topla voda povzroča beljenje koral. To se zgodi, ko so zdrave korale obremenjene zaradi visokih temperatur oceana. Te namreč povzročijo, da korale izločijo simbiotske alge, ki živijo v njihovih tkivih, s tem pa izgubijo živahne barve in ostanejo bele. To za korale pomeni velik stres in lahko tudi povsem odmrejo.

Takrat se ekosistem grebena začne sesuvati, in prav to po besedah Bernicota, organizacija skuša preprečiti. “Borimo se za morska bitja, ribe, hobotnice, morske pse in skate. Za vse tiste, ki nimajo glasu. Potrebujejo našo pomoč, da rešimo njihove domove,” je za CNN povedal ustanovitelj Coral Gardeners.

Po nekaterih znanstvenih analizah bi lahko v naslednjih 20 letih izginilo med 70 in 90 odstotkov obstoječih koralnih grebenov v oceanih, do konca stoletja pa bi lahko prišlo do uničenja celotnega ekosistema.

Kako ‘sadijo’ korale?

Ekipa znanstvenikov, inženirjev in številnih prostovoljcev najprej nabere okruške koral, ki jih najdejo v plitvinah po otokih.

Te ‘trske upanja’, kot jim pravijo, nato očistijo in privežejo na bambusove palice, nato pa jih ‘posadijo’ v približno dva metra globoko vodo, kjer so skorajda popolnoma zaščitene pred vodnimi tokovi. Korale v takšnih ‘drevesnicah’ ostanejo približno mesec dni, da se privadijo na novo okolje. Ko si opomorejo in postanejo dovolj močne, jih ponovno posadijo na poškodovane ali odmrle grebene.

Lani je organizaciji Coral Gardeners v Francoski Polineziji uspelo posaditi več kot 15 tisoč koral, še približno 10 tisoč jih imajo v drevesnicah. Organizacija želi do leta 2025 obnoviti milijon koral.

Na spletni strani Coral Gardeners lahko koralo posvojite za 25 evrov, jo poimenujete in nato opazujete, kako raste, zahvaljujoč “vrtnarjem”, ki skrbijo zanjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!