“Kdorkoli bo Bidna nadomestil – ali nadomestila – stopa v velike čevlje”

Svet 22. Jul 202405:10 5 komentarjev
Kip svobode
PROFIMEDIA

Bidnov naslednik ali naslednica bo stopil ali stopila v velike čevlje, izbira kandidata ali kandidatke pa - kljub Bidnovi podpori svoji podpredsednici - ne bi smela biti samoumevna, je za N1 komentiral svetovalec predsednice Slovenije za mednarodne odnose in profesor mednarodnih odnosov dr. Zlatko Šabič. Demokrati morajo najti osebo, ki bo lahko volilce in volilke prepričala, da je "Amerika lahko velika" tudi na drugačen način, kot ga zastopa Trump, pravi Šabič.

“O odstopu Bidna od njegove vnovične kandidature za predsednika ZDA se je veliko govorilo, žal prepogosto tudi neetično, dobro pa se je treba zavedati, da je Biden vseskozi užival večinsko podporo svoje stranke. Ključno je vprašanje, zakaj je užival to podporo, in odgovor je na dlani: zaradi vrednot, ki jih zastopa, ki so seveda blizu ne samo vsaj polovici ameriških volilk in volilcev, pač pa tudi demokracijam po svetu,” je za N1 po izstopu predsednika ZDA Joeja Bidna iz predsedniške tekme komentiral dr. Zlatko Šabič.

Joe Biden, Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Demokrati morajo najti osebo, ki bo …

Dr. Šabič pravi še: “Kdorkoli bo Bidna nadomestil – ali nadomestila – bo stopil v velike čevlje. Prepričati volilce, da je tisto, kar potrebujeta tako Amerika kot svet, sistem vrednot, ki ne izključuje, ki se iskreno bori za dostojanstvo vseh ljudi, ki temelji na vladavini prava, ne bo lahka naloga. Zato tudi izbira kandidata ali kandidatke, kljub Bidnovi podpori svoji podpredsednici, ne bi smela biti samoumevna. Demokrati morajo najti osebo, ki si ne bo zgolj prizadevala za temeljne človekove pravice vseh in spoštovanje demokratičnih vrednot doma in po svetu, pač pa je tudi dovolj prepoznavna v ameriški javnosti, dovolj artikulirana in spretna z mediji, da bo lahko volilce in volilke v tem kratkem času prepričala, da je “Amerika lahko velika” tudi na drugačen način, kot ga zastopa kandidat republikanske stranke.”

Donald in Melania Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj prek družbenega omrežja X sporočil, da se umika iz tekme za ameriškega predsednika: “Čeprav sem se nameraval potegovati za ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se do konca mandata osredotočim le na izvrševanje dolžnosti predsednika ZDA”.

Podprl je aktualno podpredsednico ZDA Kamalo Harris, ki je že sporočila, da se bo potegovala za predsedniško nominacijo demokratske stranke.

Preberite še: Kakšni so zdaj postopki, kaj sledi po Bidnovem umiku iz predsedniške tekme? 

Več o Kamali Harris, ki jo je Biden podprl, preberite v članku: Kdo je in kakšna je bila njena dosedanja politična pot

Nekdanji predsednik Slovenije in dolgoletni diplomat Danilo Türk pa je sinoči za N1 komentiral: Z Bidnovim umikom se povečujejo možnosti za Trumpovo zmago

Ne spreglejte tudi članka o Ameriki na razpotju, ki smo ga v nedeljo objavili v rubriki Poglobljeno. V kakšnem stanju so zdaj ZDA in tamkajšnja družba, kaj se dogaja, kaj je privedlo do tu in kako lahko to vpliva na ves svet.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje