Kijev in Minsk se medsebojno obtožujeta priprav na napad

Svet 20. Okt 202217:49 2 komentarja
Ukrajina
Ukrajinski vojaki (Gleb Garanich/REUTERS)

Kijev in Minsk se danes znova medsebojno obtožujeta priprav na napad. Po ukrajinskih navedbah belorusko in rusko kopičenje vojske na meji nakazuje na grozečo nevarnost ponovnega odprtja severne fronte, medtem pa beloruska varnostna služba sporoča, da ukrajinska letala redno vdirajo v zračni prostor, na meji pa naj bi že zbrali 15.000 vojakov.

Namestnik poveljnika generalštaba ukrajinske vojske Oleksij Gromov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da se nevarnost “ponovne ofenzive na severu Ukrajine stopnjuje”, s čimer je spomnil na februarsko rusko invazijo, ki je v veliki meri potekala z ozemlja Belorusije.

V Minsku pa za napetosti na meji obtožujejo Ukrajino, ki naj bi po navedbah vodje beloruske varnostne službe KGB Ivana Tertela vsak dan poskušala “kršiti beloruski zračni prostor in izvajati izvidniške dejavnosti ob meji,” poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Po njegovih besedah, vsak dan beležijo od šest do deset poskusov kršenja zračnega prostora, Ukrajina pa naj bi na svoji strani meje “razstrelila skoraj vse mostove in minirala ceste ter železnice”.

V Minsku so v ponedeljek sicer potrdili, da je Rusija začela nameščati svoje vojake in opremo na beloruskih tleh. V Belorusiji pričakujejo do 9.000 ruskih vojakov, 170 tankov, 200 bojnih oklepnih vozil in topništvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje