Kim Džong Un po izstrelitvi balističnih raket: Gre za jasno svarilo ZDA

Svet 19. Dec 202308:02 0 komentarjev
Kim Džong Un
Foto: Kcna/via REUTERS

Potem ko je Severna Koreja v ponedeljek izstrelila novi dve balistični raketi, je tamkajšnji voditelj Kim Džong Un testiranje medcelinske rakete označil za jasno svarilo ZDA in njenim zaveznikom. S tem naj bi pokazali sposobnosti jedrskih strateških sil Severne Koreje, so danes poročali severnokorejski mediji.

Kim Džong Un je posvaril, da je izstrelitev rakete, ki je sposobna doseči obalo Združenih držav Amerike, jasen signal sovražnim silam in kaže na sposobnosti države, če bo Washington sprejel napačne odločitve proti Severni Koreji, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Z vajo izstrelitve rakete tipa hwasong-18 so želeli jasno pokazati sposobnosti in moč jedrskih strateških sil Severne Koreje, so dodali.

Na fotografijah z izstrelitve je videti Kima, kako spremlja testiranje skupaj s svojo hčerjo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severna Koreja je testirala medcelinsko raketo dan po tem, ko je v južnokorejsko pristanišče vplula ameriška jedrska podmornica ter ko sta ZDA in Južna Koreja posvarili, da bi kakršenkoli jedrski napad iz Severne Koreje pomenil konec Kimovega režima. Zaveznici sta skupaj z Japonsko danes v okviru krepitve varnostnega sodelovanja aktivirali sistem sočasnega deljenja podatkov o izstrelitvah raket iz Severne Koreje.

Že v ponedeljek so bile zaveznice kritične do izstrelitve rakete, ki so jo označile kot provokacijo in za jasno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, ki Pjongjangu prepovedujejo testiranje balističnih raket.

Hwasong-18 je največja raketa v severnokorejskem arzenalu. V ponedeljek je letela približno 1000 kilometrov daleč in dosegla višino okoli 6000 kilometrov, padla je v Japonsko morje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!