Kitajska izstrelila drugi modul za svojo vesoljsko postajo (VIDEO)

Magazin 24. Jul 202212:53 0 komentarjev

Kitajska je danes izstrelila drugi modul za svojo vesoljsko postajo Tianong, ki je v vesolju od aprila lani. Modul z imenom Wentian bo namenjen znanstvenim preizkusom.

Kitajska je danes z raketo izstrelila drugega od treh modulov, potrebnih za dokončanje svoje vesoljske postaje. Modul Wentian bo namenjen znanstvenim preizkusom, služil pa bo tudi kot rezerva osrednjemu modulu vesoljske postaje Tianong (Nebeška palača), ki je v vesolju od aprila lani.

Plovilo brez posadke Wentian je v vesolje pognala raketa dolgi pohod 5B, ki je ob 14.22 po lokalnem času poletela iz vesoljskega centra Wenchang na kitajskem otoku Hainan. Četrt ure pozneje so odgovorni potrdili, da je izstrelitev bila uspešna, potem ko se je 22-tonski modul uspešno ločil od rakete. Na stotine ljudi se je zbralo na bližnjih plažah in spremljalo izstrelitev.

Novi modul, na katerem bodo lahko bivali trije astronavti, se bo priključil na obstoječi modul, predvidoma oktobra pa bo Kitajska izstrelila še tretji modul. Ob priključitvi slednjega bo kitajska vesoljska postaja dokončana.

Tiangong bo druga stalna vesoljska postojanka poleg Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Če bo ISS leta 2024 prenehala delovati, kot je načrtovano, bo Kitajska postala edina država z vesoljsko postajo. Kitajski ni dovoljeno delovati na ISS, odkar so ZDA leta 2011 svoji vesoljski agenciji Nasa prepovedali sodelovanje s Kitajsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!