Kitajska v vesolje izstrelila zadnji modul za izgradnjo lastne vesoljske postaje

Svet 31. Okt 202213:33 0 komentarjev
kitajska, izstrelitev, vesolje
PROFIMEDIA

Kitajska je danes izstrelila zadnjega od treh modulov, potrebnih za izgradnjo njene vesoljske postaje Tiangong, ki naj bi bila dokončana še letos. Tiangong bi tako kmalu lahko postala druga stalno naseljena vesoljska postaja v nizki zemeljski orbiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Laboratorijski modul imenovan Mengtian je danes vzletel z vesoljskega centra Wenchang na kitajskem otoku Hainan. Modul je v orbito ponesla raketa Dolgi pohod 5B.

kitajska, vesolje, raketa
PROFIMEDIA

Mengtian se bo sedaj povezal z osrednjim modulom Tianhe, glavnim delom postaje, ki ga je Kitajska v orbito izstrelila aprila lani. Drugi modul, ki je prav tako laboratorijski, pa je bil izstreljen julija lani.

Na vesoljski postaji trenutno delajo in živijo trije astronavti. Nova tričlanska posadka pa naj bi se jim pridružila še letos.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi na tem področju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov. Kitajske vesoljske ambicije je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji, pri kateri sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!