Kitajska zagnala drugo največjo hidroelektrarno na svetu

Svet 28. Jun 202112:48 0 komentarjev
Jez Baihetan
REUTERS

Prvi turbini v drugi največji hidroelektrarni na svetu na jugozahodu Kitajske sta uradno začeli delovati, je sporočila kitajska vlada.

Jez Baihetan, zgrajen na reki Džinša in v zgornjem delu reke Jangce na jugozahodu Kitajske, je del državnega načrta zmanjšati emisije ogljikovega dioksida, da bo Kitajska tako v prihodnjih desetletjih postala ogljično nevtralna država, poroča Beta.

Jez Baihetan, visok 289 metrov, ima zmogljivost 16 milijonov kilovatov in je drugi največji za jezom Three Georges (Tri soteske), ki so ga zagnali leta 2003 na reki Jangce, z 22,5 milijona kilovatov proizvodne zmogljivosti.

Oba jeza je zgradilo državno podjetje Three Gorges Corporation, največje svetovno hidroenergetsko podjetje.

Hidroenergija izgublja podporo v drugih državah zaradi pritožb, da jezovi poplavljajo njive in motijo rečno ekologijo.

Kljub kritikam okoljevarstvenikov kitajski voditelji gradijo jezove, da bi zmanjšali odvisnost od premoga in zajezili vse večjo potrebo po uvozu nafte in plina.

Hidroelektrarne, ki jih bo zagotovil Baihetan, bodo letno porabo premoga zmanjšale za 20 milijonov ton in s tem zmanjšale tudi emisije ogljikovega dioksida, poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua, ki se sklicuje na skupino Three Gorges.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!