Kitajski predsednik Putinu zagotovil podporo suverenosti in varnosti Rusije

Svet 15. Jun 202214:53 0 komentarjev
Joe Biden in Ši Džinping
Jonathan Ernst/REUTERS

Po navedbah kitajskih medijev sta se ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Ši Džinping ponovno pogovarjala po telefonu. V drugem pogovoru od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je kitajski predsednik ruskemu kolegu zagotovil podporo pri določenih vprašanjih.

Kitajski predsednik Ši Džinping je danes v telefonskem pogovoru ruskemu voditelju Vladimirju Putinu zagotovil, da bo Peking še naprej podpiral Moskvo pri vprašanjih suverenosti in varnosti, poročanje kitajskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dodal, je Peking pripravljen okrepiti strateško usklajevanje med državama ter komunikacijo in usklajevanje v mednarodnih in regionalnih organizacijah. Kitajski predsednik je tudi pohvalil “dobro dinamiko razvoja” dvostranskih odnosov od začetka leta v času “globalnih pretresov in sprememb”.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino je bil to drugi pogovor med voditeljema dveh velesil.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k vojni v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!