Kitajski rover na oddaljeni strani Lune odkril skrivnostno kocko

Svet 06. Dec 202115:56 2 komentarja
luna
CNSA/Our Space

Kitajski rover Yutu 2 je na luninem površju odkril nenavaden objekt kockaste oblike. Nenavadni objekt so že poimenovali, v prevodu pa se njegovo ime glasi skrivnostna hiša.

Rover Yutu 2 je preučeval lunin krater Von Kármán na oddaljeni strani Lune. Med tem je v svojo kamero ujel nenavaden objekt. Skrivnostna kocka je bila od roverja oddaljena 80 metrov.

Ekipa, ki upravlja rover, je odločila, da ga bodo zapeljali bližje nenavadnemu objektu in ga preučili. Rover bo za prečkanje površja Lune potreboval od dva do tri lunarne dni, kar ustreza dvema ali trem mesecem. Šele nato bomo izvedli, kaj natančno je skrivnostna kocka.

Zelo verjetno ne gre za strukturo, ki bi jo zgradila nezemeljska bitja, poročajo tuji mediji. Najverjetneje gre za kamnito tvorbo ali veliko skalo, ki jo je na površje potisnil udarec meteorja, ugibajo znanstveniki.

Rover Yutu 2 je na oddaljeni strani Lune pristal pred dvema letoma. S prvim uspešnim pristankom na lunini strani, ki je vedno obrnjena stran od Zemlje, se je Kitajska zapisala v zgodovino. Rover se polni na sočne celice, od začetka leta 2019 pa raziskuje področje kraterja Von Karman, ki ima premer 186 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje