Kitajski vojaki bodo sodelovali na vojaških vajah v Rusiji

Svet 17. Avg 202214:07 1 komentar
Kitajska vojska
Maxim Shemetov/REUTERS

Rusija bo kljub vojaški invaziji v Ukrajini organizirala obsežne vojaške vaje na vzhodu države. Na vajah Vzhod (Vostok) bodo sodelovali tudi kitajski vojaki in vojaki drugih držav.

Kitajski vojaki bodo odpotovali v Rusijo, kjer bodo sodelovali na skupnih vajah z Rusijo ter drugimi državami – med njimi Indijo, Mongolijo, Belorusijo in Tadžikistanom, je po navedbah tiskovne agencije Reuters sporočilo kitajsko ministrstvo za obrambo.

Kitajsko sodelovanje na skupnih vajah “ni povezano s trenutnimi mednarodnimi in regionalnimi razmerami,” so v sporočilu zapisali na kitajskem ministrstvu. Kot so pojasnili, vojaške vaje potekajo v sklopu letnega bilateralnega dogovora.

“Cilj je poglobiti praktično in prijateljsko sodelovanje med vojskami sodelujočih držav, okrepiti nivo strateškega sodelovanja med sodelujočimi državami in utrditi zmožnost odgovarjanja na varnostne grožnje,” so še sporočili s kitajskega obrambnega ministrstva.

Da bo navkljub vojni, ki jo bije v Ukrajini, organizirala vojaške vaje Vzhod (Vostok), je Rusija sporočila minuli mesec. Vaje je napovedala za obdobje med 30. avgustom in 5. septembrom ter sporočila, da bodo na njih sodelovale tudi vojske tujih držav. Katerih držav, takrat ni sporočila.

Rusija je vojaške vaje Vzhod nazadnje izvedla leta 2018, takrat pa je kitajska vojska prvič sodelovala na njih. Vaje so potekale v vzhodnem vojaškem okrožju na Ruskem Daljnem vzhodu.

Vojaške vaje v Rusiji sledijo skupnim vajam kitajske in ruske vojske, ki so potekale 24. maja letos, torej tri mesece po začetku ruske invazije na Ukrajino. Maja so ruske in kitajske zračne sile izvedle skupno zračno patruljo nad Japonskim in Vzhodnokitajskim morjem ter na Zahodnem Pacifiku. Tovrstne patrulje so pred tem po navedbah Reutersa potekale že leta 2019, 2020 in 2021.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje