Izraelci napadli bolnišnico v osrednji Gazi in zadeli šotor z novinarji

Svet 31. Mar 202413:06 > 17:05 0 komentarjev
Vojna v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile so napadle dvorišče bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Balah v osrednji Gazi in zadele šotora, ki so ju uporabljali novinarji in razseljeni civilisti. Potem ko so zunanji ministri Francije, Jordanije in Egipta v soboto v Kairu pozvali k takojšnjemu premirju v Gazi, danes iz egiptovske prestolnice napovedujejo nadaljevanje pogajanj za ustavitev nasilja v palestinski enklavi.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je povedal, da so bolniki, ranjeni in številni, ki so se v bolnišnico zatekli, v stanju panike, saj jih je strah, da bodo izraelska letala znova ciljala bolnišnično poslopje, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Kot navaja palestinska tiskovna agencija, so bili v napadu ubiti najmanj štiri ljudje, še 16 je ranjenih.

Gre za nov napad izraelskih sil na zdravstvene ustanove v Gazi in sledi obleganju bolnišnice Al Šifa na severu enklave. Kot navajajo palestinske oblasti, je bilo tam v več kot dveh tednih ubitih okoli 400 ljudi.

Izraelska vojska vztraja, da palestinski borci bolnišnico, ki je že večkrat bila tarča okupacijskih sil, uporabljajo kot oporišče.

Vlada v Gazi poroča o 107 bolnikih, ki da ostajajo ujeti v uničenem bolnišničnem poslopju. Notri naj bi bilo tudi okoli 60 zdravstvenih delavcev, vsi skupaj pa se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, ki že sicer kronično primanjkujejo v mestu Gaza.

Napadli tudi begunsko taborišče

Palestinska tiskovna agencija Wafa je poročala še o napadu na begunsko taborišče Magazi, v katerem so bili davi ubiti najmanj trije ljudje, več je ranjenih. Pred tem je katarska televizija Al Jazeera poročala tudi o napadih na Han Junis na jugu enklave.

Medtem je bistveno naraslo tudi število mrtvih v sobotnem stampedu in streljanju med razdeljevanjem humanitarne pomoči v mestu Gaza na severu. Po zadnjih podatkih je v najnovejšem primeru izraelskega streljanja na čakajoče na hrano umrlo najmanj 17 ljudi, še okoli 30 je ranjenih.

Skupno število ubitih v skoraj šestmesečni izraelski ofenzivi se bliža 33.000, število mrtvih pa bi lahko skokovito naraslo zaradi lakote in širjenja bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Kljub diplomatskim prizadevanjem Izrael še naprej napada Gazo

Egiptovski varnostni mediji so za eno od tamkajšnjih televizij potrdili, da bodo danes v Kairu znova stekli pogovori za dosego premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki vlada v Gazi. Željo po takojšnji prekinitvi ognja v enklavi so v soboto v Egiptu izrazili zunanja ministra Francije in Jordanije, Stephane Sejourne in Ajman Safadi, ter njun gostitelj Sameh Šukri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!