Kljub polemikam milansko letališče poimenovali po kontroverznem Berlusconiju

Svet 11. Jul 202420:23 3 komentarji
Silvio Berlusconi
Foto: PROFIMEDIA

Milansko letališče Malpensa so kljub kritikam poimenovali po kontroverznem politiku Silviu Berlusconiju, ki je umrl lani.

Najpomembnejše milansko letališče Milano-Malpensa bo odslej nosilo ime nekdanjega predsednika italijanske vlade in tajkuna Silvia Berlusconija, ki je umrl junija lani, je danes sporočilo italijansko ministrstvo za promet.

Preimenovanje je v italijanski javnosti sicer sprožilo številne kritike in polemike, predvsem v vrstah opozicije.

“Letališče Milano-Malpensa, drugo najbolj prometno v državi za letališčem Fiumicino-Leonardo da Vinci v Rimu, se zdaj uradno imenuje Mednarodno letališče Milano Malpensa – Silvio Berlusconi”, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo italijansko ministrstvo.

Namero o preimenovanju letališča, ki je lani sprejelo približno 25,9 milijona potnikov, je minuli petek naznanil minister za promet in vodja skrajno desne stranke Liga Matteo Salvini. Danes je izrazil “veliko zadovoljstvo” ob dokončanem postopku preimenovanja, še poroča AFP.

Letališče so preimenovali po tem, ko je Italijanska uprava za civilno letalstvo (ENAC) minuli teden odobrila prošnjo dežele Lombardija za preimenovanje. To je nemudoma kritiziral milanski levosredinski župan Beppe Sala. ENAC je obtožil, da je popustil pritisku konservativnih krogov, vključno s Salvinijem, in da je predlog sprejel brez posvetovanja s podjetjem SEA, ki upravlja z milanskima letališčema Malpensa in Linate.

Sledilo je tudi zgražanje številnih opozicijskih politikov, podmladek Demokratske stranke pa je v nedeljo sprožil spletno peticijo proti preimenovanju letališča, ki jo je do danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa podpisalo več kot 100.000 ljudi.

Toda to ni preprečilo preimenovanja letališča, ki bo odslej nosilo ime Silvia Berlusconija – kontroverznega politika, podjetnika in medijskega mogotca, ki se je rodil v Milanu, junija lani pa je pri starosti 86 let umrl za posledicami kronične levkemije.

Berlusconi je v italijanski politiki imel vidno vlogo skoraj tri desetletja. Kljub škandalom in sodnim postopkom, ki so omadeževali njegovo podobo, je trikrat zasedel položaj premierja. Njegovi podporniki ga označujejo za političnega in podjetniškega velikana, nasprotniki pa izpostavljajo zlasti njegove obsodbe zaradi utaje davkov ter vpletenost v številne druge pravne spore ter spolne škandale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje