Umrl je dolgoletni italijanski politik Silvio Berlusconi

silvio berlusconi
Guglielmo Mangiapane/File Photo/REUTERS

V 87. letu starosti je umrl dolgoletni italijanski politik Silvio Berlusconi. V trenutnem sklicu parlamenta je zasedal poslansko mesto, vodil pa je tudi stranko Naprej Italija, ki je del vladajoče koalicije.

Umrl je dolgoletni italijanski politik in večkratni premier Silvio Berlusconi. 86-letnik je v trenutnem sklicu parlamenta zasedal poslansko mesto, vodil pa je tudi stranko Naprej Italija, ki je del vladajoče koalicije.

Berlusconija so v petek sprejeli v milansko bolnišnico San Raffaele, kamor je prišel na pregled zaradi kronične levkemije, ki so mu jo diagnosticirali maja. Takrat je bil zaradi levkemije in okužbe dihal hospitaliziran 45 dni.

Desničarski populistični politik je bil med letoma 1994 in 2011 v različnih obdobjih štirikrat predsednik italijanske vlade.

Berlusconi je vodil desnosredinsko stranko Naprej Italija, ki je po septembrskih volitvah, ko je bil izvoljen v zgornji dom italijanskega parlamenta, vstopila v koalicijo pod vodstvom premierke Giorgie Meloni.

Italijanski obrambni minister Guido Crosetto se je na novico odzval z besedami, da je Berlusconijeva smrt pustila “veliko praznino”.

“Končalo se je obdobje. Zbogom, Silvio,” je na Twitterju zapisal Crosetto.

V zadnjih letih večkrat v bolnišnici

V zadnji letih je bil Berlusconi večkrat hospitaliziran. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta kasneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 1997 so mu operirali tumor na prostati. Leta 2021 je moral v bolnišnico tako zaradi težav s srcem kot zaradi covida-19 in zapletov po njem.

Berlusconi se je rodil leta 1936 v Milanu v družini srednjega razreda, svojo poslovno pot pa je začel na področju razvoja nepremičnin in nato ustanovil Mediaset, največjo italijansko komercialno televizijsko hišo, začetke italijanskega politika navaja Guardian. Med letoma 1986 in 2017 je bil tudi lastnik nogometnega kluba AC Milan.

Stranka Naprej Italija je bila ustanovljena leta 1993. Leto pozneje je bil Berlusconi kot prvi predsednik vlade izvoljen, ne da bi pred tem zasedal vladno funkcijo, njegov drugi mandat med letoma 2001 in 2006 pa je najdaljši mandat kateregakoli italijanskega voditelja po drugi svetovni vojni. Leta 2008 se je vrnil na oblast, vendar je bil leta 2011 zaradi hude dolžniške krize prisiljen odstopiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.