Kmalu velike spremembe glede kajenja na prostem v Veliki Britaniji

Svet 29. Avg 202415:49 0 komentarjev
The Sherlock Holmes
Foto: PROFIMEDIA

Britanska vlada želi sprejeti strožja pravila glede kajenja na prostem in s tem zmanjšati število smrti zaradi tobaka, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Premier Keir Starmer je danes potrdil, da razmišljajo o tovrstnih ukrepih, a podrobnosti ni razkril. Po poročanju medijev ukrepi vključujejo prepoved kajenja na terasah pivnic in pred stadioni.

Keir Starmer je v odzivu na poročanje medijev, da namerava njegova vlada uvesti prepoved kajenja na nekaterih zunanjih prostorih, danes dejal, da je treba ukrepati, da bi zmanjšali veliko breme, ki ga ima to na nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Na vprašanje o konkretnih predlogih pa je Starmer dejal le, da bo vlada sprejela ukrepe na tem področju, pri čemer podrobnosti ni želel razkriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju tabloida The Sun in tudi nekaterih drugih britanskih medijev bi lahko kajenje med drugim prepovedali na vrtovih pivnic, pred športnimi objekti in diskotekami ter v manjših parkih.

Starmer je ob tem poudaril, da v Veliki Britaniji zaradi kajenja vsako leto umre več kot 80.000 ljudi. “To je smrt, ki jo je mogoče preprečiti ter je veliko breme za NHS in seveda za davkoplačevalce,” je dejal premier ob robu obiska v Parizu.

Zaskrbljenost gostinskega sektorja

Zdravstveni strokovnjaki so načrte pozdravili, medtem ko so nekateri ministri v vladi po poročanju BBC izrazili zaskrbljenost zaradi vpliva, ki bi ga prepoved lahko imela na gostinski sektor.

Združenja gostincev so se na napovedi odzvala z ogorčenjem. Kot so opozorili, obsežna prepoved kajenja ne bo ustavila kadilcev pred odvisnostjo, bo pa še dodatno pripomogla k propadu pubov.

Laburistična vlada, ki je na oblasti od julija, je že takrat napovedala, da bo obnovila predlog ambiciozne protikadilske politike nekdanjega konservativnega premierja Rishija Sunaka. Po tem predlogu bi se najnižja starost za nakup tobačnih izdelkov s sedanjih 18 let vsako leto zvišala za eno leto. To pomeni, da ljudje, rojeni leta 2009 ali pozneje, nikoli ne bodo mogli zakonito kupiti cigaret.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!