Kolumbijski protestniki za talce zajeli tudi 78 policistov

Svet 03. Mar 202320:45 0 komentarjev
Za talce zajeti policisti in uslužbenci naftne družbe v Kolumbiji
Colombian Ombudsman Office/REUTERS

Na jugu Kolumbije potekajo protesti proti naftni družbi Emerald Energy, ki ne spoštuje zavez, ki jih je dala lokalni skupnosti. Prišlo je tudi do spopadov med policisti in protestniki. Slednji so za talce zajeli 78 policistov in devet uslužbencev naftne družbe.

Med četrtkovimi protesti na jugu Kolumbije proti naftni družbi Emerald Energy je prišlo do spopadov med protestniki in policijo, v katerih sta bila ubita vaščan in policist, protestniki pa so za talce zajeli 78 policistov in devet uslužbencev naftne družbe. Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je danes pozval k njihovi izpustitvi.

K njihovi izpustitvi je pozval protestnike iz domorodnih in podeželskih območij na jugu Kolumbije. “Vztrajam, da sta brezpogojna izpustitev policistov in zaščita njihove integritete bistvenega pomena za vlado,” je zapisal na Twitterju.

“Ni možnosti, da bi se usedli za pogajalsko mizo, dokler so pripadniki policije pridržani,” pa je novinarjem pred odhodom v San Vicente del Caguan, kjer so potekali protesti, dejal notranji minister Alfonso Prada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so zahtevali, da družba Emerald Energy, ki ima sedež v Veliki Britaniji in je hčerinsko podjetje kitajske skupine Sinochem, spoštuje zaveze, ki jih je dala lokalni skupnosti glede asfaltiranja 40 kilometrov cest in izvedbi drugih infrastrukturnih projektov.

Protesti proti naftnemu podjetju so se po navedbah regionalne vlade v regiji Caqueta na jugu Kolumbije začeli že novembra, v četrtek pa so se napetosti povečale, ko se je protestnikom pridružila lokalna domorodna straža, poroča AFP. Po poročanju lokalnih medijev so se protestniki spopadli s policisti in zanetili požar v poslopju naftne družbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!