Konec kaosa? Evropska prestolnica v prepoved izposoje električnih skirojev

Potovanja 10. Sep 202411:55 1 komentar
električni skiroji v madridu
Foto: PROFIMEDIA

Še eno mesto je napovedalo konec kaosu na pločnikih in cestah, ki ga povzročajo električni skiroji za izposojo. Madridske oblasti so napovedale, da bodo preklicale licenco za izposojo električnih skirojev podjetjem Lime, Dott in Tier. Tako bi lahko električni skiroji, namenjeni izposoji, z ulic španske prestolnice izginili do oktobra.

Z ulic španske prestolnice bodo izginili električni skiroji za izposojo. V Madridu imajo dovoljenje za izposojo skirojev tri podjetja: Lime, Dott in Tier. Vsako od njih pa lahko izposoja do 2.000 skirojev.

Zdaj so se mestne oblasti odločile, da dovoljenja za izposojo skirojev prekličejo. Odločitev je župan José Luis Martínez-Almeida sporočil v četrtek. Iz mestnega sveta pa so sporočili, da podjetja niso izpolnjevala pogojev. Očitajo jim, da so mestnim oblastem ovirala dostop do podatkov o delovanju in tako onemogočala nadzor. “Podjetja niso zagotavljala storitev po celotnem območju mesta in niso imela ustreznega zavarovalnega kritja. Prav tako niso vzpostavila tehnološke rešitve, ki bi preprečevala vožnjo ali parkiranje na prepovedanih območjih,” so navedli.

Ko bodo oblasti sprožile postopek preklica, bodo imela podjetja 20 dni časa za pritožbo. Vendar je mogoče pričakovati, da v Madridu od oktobra električni skiroji ne bodo več na voljo za izposojo.

električni skiroji v madridu
Foto: PROFIMEDIA

Martínez-Almeida je dodal še, da mestni svet ne bo več izdajal novih dovoljenj za izposojo električnih skirojev. Po njegovih besedah se je namreč “izkazalo, da trg ne more izpolniti zahtev mestnega sveta, ki zagotavljajo najvišjo raven varnosti državljanov”. Uporaba zasebnih električnih skirojev bo v mestu še vedno zakonita, piše na spletni strani mesta.

Podjetja pričakujejo konstruktiven dialog z občino

V podjetju Dott so za CNN povedali, da so v četrtek prejeli uradno obvestilo madridske mestne hiše. “Trenutno stanje še ocenjujemo. Čakamo na sestanek z madridsko občino, nato bomo sprejeli odločitev,” so sporočili. “Pričakujemo, da bo mogoč konstruktiven dialog z občino in da bomo lahko razumeli razloge za odločitev, da jih bomo lahko ustrezno obravnavali ter ohranili koristno storitev v mestu.”

Podjetje Lime je nad nenadno potezo razočarano. Verjame, da so navedeni razlogi za to odločitev napačni. “Možnosti, kako podpreti naše uporabnike v Madridu, da jim zagotovimo varen, dostopen in trajnosten prevoz, še raziskujemo. Veselimo se nadaljnjih pogovorov z mestnim svetom,” so sporočili s podjetja.

CNN je za komentar prosil tudi podjetje Tier.

električni skiroji v madridu
Madrid je predtem že prepovedal uporabo električnih skirojev v javnem prometu (Foto: PROFIMEDIA)

Madrid ni prvo mesto, ki je ukrepalo

Madrid ni prvo mesto, ki je sprejelo ukrepe proti izposojanju električnih skirojev. Tako so avgusta oblasti v avstralskem mestu Melbourne prepovedale izposojo električnih skirojev. Zaradi vse več poročil o prometnih nesrečah in več sto prejetih pritožbah so namreč imeli varnostne pomisleke. “To je bila priložnost, da na melbournskih pločnikih končamo kaos in ponovno zagotovimo varnost mesta,” je dejal župan Melbourna Nicholas Reece.

Aprila 2023 pa so prebivalci Pariza na referendumu izglasovali prepoved izposoje električnih skirojev. Prepoved je v francoski prestolnici začela veljati konec avgusta, ko so ponudnikom potekle pogodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje