Biden po pogajanjih za končanje ognja v Gazi: Nikoli nismo bili bližje premirju

Svet 16. Avg 202417:51 > 20:11 4 komentarji
Ameriški predsednik je po pogajanjih dejal, da še nikoli niso bili bližje dogovoru. (Foto: PROFIMEDIA)

V katarski Dohi so se po dveh dneh končala pogajanja za prekinitev ognja na območju Gaze. Ostala odprta vprašanja naj bi rešili v novem krogu pogajanj – ta bodo potekala predvidoma prihodnji teden v Kairu. Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu dejal, da nikoli niso bili bližje premirju kot zdaj. V Hamasu pa poudarjajo, da ne bodo sprejeli novih pogojev, ki jih je med pogovori predložil Izrael.

Dosedanje pogovore so Katar, Egipt in ZDA – sicer posredniki v pogajanjih – v skupni izjavi za javnost označili za resne in konstruktivne. Bela hiša je medtem sporočila, da so ZDA Izraelu in palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas danes dale “premostitveni predlog” za sklenitev dogovora o končanju konflikta.

“Ta predlog temelji na področjih, na katerih je bil dosežen dogovor v preteklem tednu, in zapolnjuje preostale vrzeli na način, ki omogoča hitro izvajanje dogovora,” piše v izjavi Bele hiše, ki sta jo podpisala tudi predstavnika Katarja in Egipta.

Ob tem dodajajo, da bodo pogovori o tem predlogu potekali “pred koncem prihodnjega tedna” v Kairu. “Do ponovnega srečanja v Kairu bodo skupine na delovni ravni pripravile podrobnosti, vključno s humanitarnimi določbami in praktičnimi postopki za izpustitev talcev,” še piše v izjavi.

Foto: PROFIMEDIA

ZDA optimistične glede prekinitve ognja

Ameriška vlada je sicer po pogajanjih sporočila, da je optimistična glede možnosti za prekinitev ognja, obenem pa je pozvala k pripravljenosti na kompromis. “Verjamemo, da lahko dosežemo cilj,” je za televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v odzivu dejal, da nikoli niso bili bližje premirju.

Na pogajanjih v Dohi so sodelovali vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa niso neposredno sodelovali. Kot je pred pogovori sporočilo gibanje, sami namreč ostajajo zavezani načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na Bidnovih predlogih. Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Gibanje je danes sporočilo, da ne bo sprejelo novih pogojev, ki jih je med pogovori v Dohi predložil Izrael. Ta naj bi med drugim zahteval, da izraelski vojaki ostanejo v Gazi, in sicer na območju ob meji z Egiptom, medtem ko Hamas zahteva popoln umik izraelskih sil, vrnitev razseljenih oseb in dogovor o izmenjavi palestinskih zapornikov za izraelske talce.

Glede tega naj bi Izrael zahteval tudi pravico do veta, rekoč da nekatere zapornike raje deportira, kot da jim omogoči vrnitev v Gazo.

Foto: PROFIMEDIA

Izrael si želi, da Hamas sprejme Bidnove predloge

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je medtem v odzivu zahvalil Egiptu, Katarju in ZDA za njihova prizadevanja, da bi Hamas prepričali, naj preneha zavračati dogovor o talcih. Dodal je, da se Izrael nadeja, da bo njihov pritisk prisilil Hamas, da bo sprejel Bidnove predloge iz konca maja, tako da bo mogoče uresničiti podrobnosti sporazuma.

Ameriški State Department pa je sporočil, da bo državni sekretar Antony Blinken v soboto odpotoval v Izrael, da bi spodbudil sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi. Ob obisku bo po napovedih poudaril, da se morajo vse strani v regiji izogibati zaostrovanju ali kakršnim koli drugim ukrepom, ki bi lahko ogrozili sklenitev sporazuma. To bo že deveto potovanje Blinkna na Bližnji vzhod, odkar je Hamas 7. oktobra izvedel napad na Izrael, čemur je sledila izraelska vojaška operacija v Gazi, ki je zahtevala že več kot 40.000 življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje