Konec ugibanj: helikopter z iranskim predsednikom strmoglavil zaradi goste megle

Svet 02. Sep 202408:31 0 komentarjev
nesreča, iran, predsednik
Prizorišče nesreče, v kateri je umrl iranski predsednik (Foto: Stringer/WANA/via Reuters)

Končno poročilo preiskave strmoglavljenja helikopterja, v katerem je umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi, ugotavlja, da vzrok nesreče ni bila sabotaža, ampak slabo vreme.

Vzrok majske smrtne nesreče helikopterja s pokojnim iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem ni bila sabotaža, ampak slabo vreme, zlasti gosta megla, ugotovitve končnega poročila preiskave povzema iranska tiskovna agencija Irna. V nesreči na severozahodu Irana so poleg Raisija umrli tudi zunanji minister Hosein Amirabdolahian in še sedem ljudi.

Helikopter je po zaključku obiska v Azerbajdžanu letel proti iranskemu mestu Tabriz. Po nesreči so se pojavila ugibanja, da je helikopter sestrelil Iranu sovražni Izrael, medtem ko je uradno poročilo generalštaba iranske vojske vztrajalo, da je helikopter strmoglavil zaradi vremenskih dejavnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavni vzrok nesreče so bile “zapletene spomladanske podnebne in atmosferske razmere v regiji”, je po poročanju iranske državne radiotelevizije IRIB sporočila posebna komisija, ki preiskuje nesrečo. Poročilo še navaja, da je strmoglavljenje povzročil “nenaden pojav goste megle, ki se je dvigala”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojavile so se tudi drugačne informacije. Avgusta je iranska tiskovna agencija Fars kot glavna vzroka nesreče navedla slabe vremenske razmere in nezmožnost helikopterja, da se povzpne z dvema dodatnima potnikoma, kar je bilo v neskladju z varnostnimi protokoli. Iranska vojska je te navedbe zavrnila kot popolnoma neresnične, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!